Bursa fotoğraflarla dünyaya tanıtılacak

BursaFotoFest’e 165 fotoğrafçı konuk olacak. BursaFotoFest, bu sene ‘Hindistan’ı konuk ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - ‘Ritüeller’ temasıyla bu yıl sekizincisi yapılacak olan Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest) 28 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında fotoğraf tutkunlarını Bursa’da buluşturacak. Fotoğraf sanatının dünyaca ünlü ustaları da festival kapsamında Bursalılarla buluşacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle düzenlenen BursaFotoFest, Cumhuriyet Caddesi’nde yapılacak festival yürüyüşüyle başlayacak. Aynı gün akşam saat 19.00’da ise Merinos AKKM Fuar Alanı’nda ‘festival açılışı ve yarışma ödül töreni’ düzenlenecek. Küratörlüğünü Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nden Kamil Fırat’ın üstlendiği festival kapsamında panel, atölye çalışmaları, ustalarla söyleşi, portfolyo değerlendirmeleri gibi birçok etkinlik düzenlenecek. BursaFotoFest’te Magnum Photos’tan Bruno Barbey ve World Photo’dan Paolo Patrizi de yer alıyor. Çağrılı sergilere bu yıl Fransa, Sırbistan, Azerbaycan, Brezilya, Bulgaristan, İran, İtalya, Romanya, Şili, Afganistan, Hindistan ve Türkiye’nin içinde bulunduğu 12 ülkeden 165 fotoğraf sanatçısı 107 sergide yer alan bin 500’den fazla fotoğrafla katılıyor. Türkiye’den ise Adana, Aksaray, Ankara, Antalya, Aydın, Bitlis, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mardin, Muğla, Samsun, Şanlıurfa ve Van’da fotoğrafçıların sergileri yer alıyor.

Konuk ülke Hindistan

Dünyanın sayılı fotoğraf festivalleri arasında gösterilen BursaFotoFest, bu sene ‘Hindistan’ı konuk ediyor. Festivale, Studio Anugraha, 18 fotoğrafçının çalışmalarından oluşan Hindistan’daki dini ritueller arasında en büyük olanı, 12 yıl içerisinde 4 mekanda gerçekleşen ve 12 yıl sonra tekrar aynı mekana geri dönen Kumbh Mela Deneyimi projesi ile katılacak. Ayrıca Hari Mahidhar, Cömert Narmada ve Sudharak Olwe, ‘Tanrıçalarıyla Evli Olanlar’ sergileriyle ve Neesha Mewada ise seminerleriyle etkinlikte yer alacak. BursaFotoFest’in tanıtım toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kültür ve sanatın, dün ile bugün arasına kurulan köprü gibi olduğunu söyledi. Şehirlerin, kültür ve sanattan yoksun bir anlayışla kalkınamayacağını belirten Başkan Aktaş, Bursa’nın derin bir tarihe ve geçmişe sahip olduğunu hatırlattı. Başkan Aktaş, “Ritüelleriyle öne çıkan Hindistan’ın BursaFotoFest’e konuk olması etkinliğe ayrı bir hava katacak. Dünyanın farklı coğrafyalarındaki kültürlere ait ibadet, önceden belirlenmiş bazı kurallara göre icra edilen dini ayin ve adet haline gelmiş sünnet, kına eğlencesi, asker uğurlama, tören, kutlama gibi rituellerinde çekilmiş fotoğraflar ile Bursa’da görsel bir şölen yaşanmasını hedefliyoruz. Ayrıca #ritüeller2018 etiketi ile uluslararası instagram yarışması düzenlendi. Katılımcılar ritüelleri anlatan fotoğrafları #ritüeller2018 etiketiyle instagram’a yükleyerek yarışmaya başvurdular. Yarışmaya 26 ülkeden 4319 fotoğraf geldi. Ödül olarak birinciye 3 bin TL, ikinciye 2 bin TL, üçüncüye bin TL ve 6 adet mansiyona da 500’er TL para ödülünün yanında 10 adet yarışma özel ödülü ve BursaFotoFest madalyası verilecek” diye konuştu.

“Birçok kişinin ilk kez göreceği konulara yer verdik”

BursaFotoFest Küratörü Kamil Fırat ise “Fotoğrafçıların öneminin ötesinde oradaki kültürün gerçek kodlarıyla ortaya konduğu fotoğrafla karşılaşacağız. O kültürü tanıyan fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar göreceğiz. Türkiye’den ise 50 yıldır yağlı güreş çalışan İlyas Göçmen’in sergisini açacağız. Renkli ve birçok kişinin ilk kez göreceği konulara yer verdik. Bursa giderek parlıyor. Eskiden bizler sanatçıları çağırıyorduk. Artık onlar biz festivale gelmek istiyoruz diyor” açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir