İklimle mücadele için “teknoloji ittifakı”

Küresel İklim Hareketi Zirvesi'nde (GCAS) hayata geçirilen Step Up Deklarasyonu, dünyanın önde gelen 21 şirketini bir araya getiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Geçtiğimiz hafta San Francisco'da gerçekleşen Küresel İklim Hareketi Zirvesi'nde (GCAS) hayata geçirilen Step Up Deklarasyonu, dünyanın önde gelen 21 şirketini bir araya getiriyor. Bu yeni ittifakın hedefi, yükselen teknolojiler ve 4. sanayi devrimini iklim mücadelesini güçlendirmek amacıyla daha fazla devreye sokmak.

Deklarasyonu imzalayanlar, iklim mücadelesinde önemli bir rol üstlenen ve kendi sektörlerine yol gösteren şirketlerden oluşuyor.

Bunlar; Akamai Technologies, Arm, Autodesk, Bloomberg, BT, Cisco Systems, Ericsson, HP, Hewlett Packard Enterprise, Lyft, Nokia, Salesforce, Supermicro, Symantec, Tech Mahindra, Uber, Vigilent, VMware, WeWork, Workday ve Zoox.

Şirketleri küresel ısınmaya karşı bir an önce harekete geçmeye davet eden Step Up Deklarasyonu, CRM alanında dünyanın başlıca aktörlerinden biri olarak değerlendirilen Salesforce tarafından geliştirildi. İttifak kapsamında 4. sanayi devriminin dönüştürücü gücünden faydalanılması hedefl eniyor. Yani önümüzdeki dönemde küresel ısınma ile mücadelede yapay zeka, bulut bilişim ve nesnelerin interneti de dahil olacak. Aynı zamanda deklarasyon imzalayıcılarının hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, toplumsal, bireysel ve kurumsal işbilirliklerine de öncülük etmesi bekleniyor.

Mevcut teknolojiler, e-ticaret, internet ve sosyal medya yoluyla hergün 3 milyar insanın kararlarını etkiliyor. Gelişen teknolojiler, iş dünyası ve yatırımcı kararlarını belirlemekte de önemli bir role sahipler.

Dolayısıyla hem bu teknolojiler hem de bu teknolojilerin arkasındaki şirketler, düşük karbon ekonomisine geçiş sürecini hızlandırlamak açısından büyük bir potansiyele sahipler.

Zirvede gündeme getirilen İklim Hareketi Yol Haritası, sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar yarı yarıya azalacağını ortaya koyuyor. İklim Hareketi Yol Haritası; İsveçli Araştırma Enstitüsü Stockholm Resilience Centre, Sitra, Future Earth, Ericsson ve WWF gibi önde gelen şirketler ve sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlandı. Yol Haritası’nda sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar yarıya indirilmesinin teknolojik ve ekonomik açıdan mümkün olduğu vurgulanıyor; teknolojik gelişmelerin iklimle mücadeleye büyük bir hız katacağının altı çiziliyor. Örnek vermek gerekirse; Bloomberg, tüm finansal ürünlerine iklim riskleri ve fırsatları analitiğini entegre ediyor.

Aynı zamanda 2020 yılına kadar sürdürülebilir finans becerilerini tüm sanayi ürün ve hizmetlerinde yaygınlaştıracak.

BT, müşterinin karbon emisyonlarını ve yaptıkları işin çevresel ayak izini üç kat azaltmaları için destek verecek.

Salesforce, 2022’ye kadar tamamen yenilenebilir enerjiye geçecek. Bu süreçte yeşil emlak stratejisini geliştirecek.

Supermicro, IT liderleri için “Çevreye verilen toplam zarar” adı altında yeni bir ölçümleme sistemini devreye sokacak. Bu sayede IT liderleri veri merkezlerinin çevresel ayak izini ölçebilecekler. Hedef 2025’e kadar e-atık oranını önemli ölçüde azaltmak.

Tech Mahindra ilk küresel “Hareket için Yapay Zeka” uygulamasını hayata geçirecek. Bu doğrultuda, küresel ısınma ile mücadele kapsamında yenilikçi çözüm önerileri üretecek.

Liderler ne diyor?

• Bloomberg Sürdürülebilir İş ve Finans Küresel Başkanı Curtis Ravanel: “İklim değişikli sorununa çözüm üretmek için özel sektörün liderliğine ihtiyacımız var. Biz, Step Up Deklarasyonu kapsamında yatırımlarımızın yanı sıra, yenilikçi, akıllı ve yeşil teknolojileri iklimle mücadele adına çözümler üretecek yeni iş modelleri yaratmaya yönlendireceğiz.”

• BT Dijital Etki ve Sürdürülebilirlik Başkanı Andy Wales: “BT, iklim hareketini tüm dünyada güçlendirmeyi hedefl iyor. Bilgi teknolojileri sektörü, tüm sektörlerin karbon emisyonlarını aşağı çekmesinde önemli bir rol üstlenebilir. Geçtiğimiz sene BT ürünleri ile müşterilerimizin karbon emisyonlarını 11.3 milyon ton azaltmalarına yardımcı olduk.”

• Ericsson CEO’su ve Başkanı Börje Ekholm: “Özel sektörün sürdürülebilirlik alanındaki öncü firmalarından biri olarak, iklim çözümlerinin Ar-Ge’si için yatırım yapıyoruz. Bir an önce harekete geçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Dijitalleşme ve 5G gibi yeni teknolojileri kullanarak, her on yılda karbon emisyonlarının yarı yarıya azaltılabileceğini düşünüyoruz.”

• HP Sürdürülebilirlik ve Sosyal Etki Başkanı Nate Hurst: “HP’de iklim değişikliğinin temelleri ile mücadele edebilmek açısından, kararlı adımların atılması gerektiğini biliyoruz. Dünyanın en büyük BT tedarik zincirlerinden biri ile, sanayide dönüşüm gerçekleştirmeyi ve daha sürdürülebilir üretim ve tüketim modellerine öncülük etmeyi hedefl iyoruz. 3D baskı çözümleri gibi teknolojiler sayesinde çevreyi koruyan, döngüsel ekonomi modelleri geliştiriyoruz. Üretim ve dağıtım modellerimizi değiştiriyoruz, atık yönetimi ve geri dönüşüme öncelik veriyoruz.

• Nokia Sağlık, Güvenlik ve Çevre Başkanı Petteri Rantanen: “Nokia’da nihai hedefimiz, sıfır emisyon üreten dijital bir toplum yaratmak. Bilim temelli hedefl erimiz doğrultusunda, 2030 itibariyle operasyonlarımızda yüzde 41 karbon azaltımı gerçekleştirmeye odaklandık. Müşterilerimizi için hedefl ediğimiz karbon azaltım oranı ise yüzde 75.”

• Uber Başkan Yardımcısı Rachel Holt: “Ulaşım sistemlerinin bireysel araçların hakimiyetinde olması sürdürülebilir bir durum değil. Uber, araç paylaşımı, elektrikli araç kullamı ve bisiklet-scooter gibi yeni ulaşım modellerini destekleyerek, hareketliliği çok daha sürdürülebilir bir boyuta taşımayı hedefl iyor. Yakıt tüketimini azaltmak, hava kalitesini iyileştirmek ve ulaşımdan kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmak istiyoruz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir