Türk basketbolu İspanyolların gerisinde!

Türk basketbol takımlarının Avrupa’daki rakiplerine göre ne kadar bütçesi var? (Kerim Ülker)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KERİM ÜLKER

Geçtiğimiz hafta Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Fenerbahçe Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç’un futbol ve basketbola yönelik açıklamaları dikkat çekiciydi. Fenerbahçe’nin transfer polisitikası hakkında bilgi veren Koç, bir yandan da basketbolda yaşanan sponsorluklara yönelik verileri de paylaştı. Doğuş Grubu’nun geçen yıl isim sponsorluğundan vazgeçtiği Fenerbahçe Basketbol Takımı’nın bütçesinin 30 milyon euro olduğunu anlatan Koç, yaşanan kaybı şu sözlerle açıkladı: “Geçen sezon Doğuş sponsorluğunda 11 milyon Euro açığımız varken, bu sezon 15 milyon Euro açığımız var.” Peki Türk basketbol takımlarının Avrupa’daki rakiplerine göre ne kadar bütçesi var?

Türk takımlarının mücadele ettikleri Turkish Airlines Euroleague’teki basketbol kulüplerinin bütçeleri ve oyunculara verilen giderler ile ilgili yapılan bir araştırmada Türk takımlarının performansı İspanyol takımlarının oldukça gerisinde kaldı. Fransız dergisi Basket le Mag’ın yayınladığı bir analizde Euroleague 2018-2019 sezonunda, takımların finansal durumu masaya yatırıldı. Yapılan analizde ilk iki sırayı İspanyol futbolunun simge takımları Real Madrid ve Barcelona paylaştı. Real Madrid’in bütçesi 42 milyon euro, ödenen bordro gideri ise 31 milyon euro olarak dikkat çekti. İkinci sıradaki FC Barcelona’nın bütçesi 36, bordro giderleri ise 27 milyon euro olarak öne çıktı.

3 takımın toplamı 54 milyon euro

Rus basketbol takımı CSKA Moskova’nın bütçesi 36 milyon euroyla üçüncü olurken, Doğuş Grubu’nun geçen yıl sponsorluk anlaşmasını iptal ettiği Fenerbahçe 30 milyon euro ile dördüncü sırada yer aldı. Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç’un yönetttiği Fenerbahçe’nin basketbol takımına ödediği bordro 18 milyon euro. Listede İtalyan devi 25 milyon euro ile beşinci, Rus Khimki Moskova 24 milyon euro ile altıncı, İsrailli Maccabi Tel-Aviv ise 23 milyon euro ile yedinci oldu. Bayern Münih 20 milyon euro ile sekizinci, Anadolu Efes 18 milyon ile dokuzuncu oldu. Sıralamada dikkat çeken iki Yunan takımı Olimpiyakos ve Panatinakos’un toplam bütçesi 30 milyon euro ile Fenerbahçe’nin toplamı kadar oldu. Doğuş Grubu’nun sponsorluktan vazgeçtiği bir diğer kulüp olan Darüşşafaka ise 6 milyon euro ile 15’inci sırada kendine yer buldu. Listede yer alan 3 Türk takımının toplam bütçesi 54 milyon euro olarak dikkat çekti.