Polat'tan Macaristan’da 400 milyon euroluk yatırım hazırlığı

Lojistik merkezi ile Macaristan’da faaliyet gösteren Polat Holding, bu ülkede güneş enerjisi ve gayrimenkul alanında da yatırım yapacağını açıkladı. Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, 3-4 yıl içinde bu yatırımları başlatacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEYLA İLHAN / FİLİZ ÇOŞKUN

Halihazırda seramik ve vitrifiye ürünleri için Macaristan’da lojistik merkezi ile faaliyet gösteren Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, 3-4 yıl içinde Macaristan’da güneş enerjisi ve gayrimenkul yatırımı yapacaklarını söyledi.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de arsa almayı planladıklarını belirten Polat, “Karma veya sadece iş yeri ve rezidans olan projeler yapacağız. 300- 400 milyon euroluk bir gayrimenkul yatırımı planlıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın 9 Ekim’de açılışını yaptığı Gül Baba Türbesi kapsamında düzenlenen gezide basın mensuplarıyla bir araya gelen Adnan Polat, “Macaristan ile ticaret hacmimiz 2 milyar dolardan, 3 milyara çıktı. Hedefimiz 6 milyar doları bulmak. Buradaki Türk yatırımları da 1.5 milyar euroya çıktı. Türk iş adamlarına burayı Avrupa üssü olarak tavsiye ediyorum” dedi.

Macaristan'daki Gülbaba Türbesi 10 milyon euroya yenilendi

Aynı zamanda Gül Baba Vakfı Başkanı olan Adnan Polat, Gül Baba Türbesi’nin yenilenme çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye ve Macaristan hükümetlerinin işbirliğiyle restorasyonu yapılan Macaristan’ın Budapeşte şehrindeki Osmanlı dönemi eserlerinden Gül Baba Türbesi, toplamda 10 milyon Euro’luk bir yatırımla yenilendi. Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Macaristan Gayrimenkul Yönetim (MNV) eşit şekilde yatırım yaptı.”

"Sırada 600 Osmanlı eseri var"

Aynı zamanda DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı olan Adnan Polat, şöyle devam etti: “İki ülke arasındaki, ticari, kültürel ve turistik faaliyetleri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Gül Baba Türbesi bu anlamda bize bir örnek oldu. Türbeyi yılda 3-4 bin kişi ziyaret ederken, açılıştan sonra 10 binden fazla ziyaretçi oldu. Macaristan’ın başka yerlerinde 600’e yakın Osmanlı eserinin restorasyonu için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gül Baba ile ilgili kafamızda güzel fikirler var. Önümüzdeki yıl tarihçilere Gül Baba kitabı ile ilgili çalışmalar yaptıracağız. Ondan sonraki sene Muhteşem Süleyman’da olduğu gibi TV dizileri yapmayı düşünüyoruz. İki ülkeyi birbirine yaklaştıracağız.”

Macaristan’ın konum olarak Avrupa’nın göbeğinde olduğunu vurgulayan Adnan Polat, “Burası Avrupa pazarına açılmak için çok merkezi. Kurumlar vergisi de yüzde 9. Bu da önemli bir avantaj. Türk sanayisi mesela burada bir montaj sanayii kursa ve arkasında ‘Made in Europe’ yazsa hem Avrupa ülkelerinde hem de dünyanın her tarafında rahatlıkla ürünlerini satma imkanı elde ederler” dedi.

Viktör Orban: Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var

Gül Baba Türbesi’nde yapılan basın toplantısında konuşan Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise şunları dile getirdi: “Türkiye yapı olarak çok güçlü bir ülke. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın gelecekte Türkiye’nin en iyi 10 ekonomi içinde olacağı fikrine katılıyorum. Türkiye ile elimizden geldiği kadar işbirliği yapmamız Avrupa’nın menfaatine. Türkiye ve Avrupa arasında stratejik işbirliği olması gerekiyor. Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var.“