Konya Şeker'den maliyet azaltıcı patates tohumu

Tarımsal sanayide rekabet gücünü artırmak için Doku Kültürü Laboratuvarı kurarak tohum üretimine başlayan Konya Şeker, hastalıktan ari genç yerli patates tohumu üreterek maliyetleri 3'te bir oranında azaltmayı başardı. (Rabia Kormaz Koç)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RABİA KORKMAZ KOÇ

Konya Şeker, Doku Kültürü Laboratuvarı'nda hastalıklardan ari genç yerli patates tohumu üretti. Ürettiği tohumluğu tarlalarda çoğaltan Konya Şeker, 3 yılda elde ettiği 7 bin 658 ton patates tohumunu üreticiye dağıtarak, tohumluk maliyetlerini üçte bir oranında aşağı çekti.

Çalışmaya ilişkin bilgi veren PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, verimi artırmak için kaliteli tohumun önemine işaret ederek, bünyelerinde yaptıkları çalışmalarla 27 çeşit tohum ve fide üretimi yaptıklarını söyledi.

Patates tohumluğu konusunda yurtdışına bağımlılığı ortadan kaldırarak ithal tohumlara harcanan milyonlarca liralık dövizin ülkemizde kalmasını sağlamak ve dondurulmuş parmak patates ve patates nişastası üretimi yapmak için kurulan Seydibey Tarım Ürünleri Entegre Tesisleri'nin 2013 yılında Doku Kültürü Laboratuvarı'nı faaliyete soktuğunu belirten Konuk, burada hastalıklardan ari, temiz ve genç patates tohumları üretildiğini anlattı. Laboratuvarda steril ortamda elde edilen patates bitkilerinin mikro çoğaltım yapıldıktan sonra seralara aktarıldığını ve 4 aylık gelişim sürecinin ardından süper elit kademede ve jenerasyon yaşı sıfır, hastalıklardan ari olarak üretilen mini yumruların 2 yıl arazide çoğaltıldıktan sonra üreticilere tohumluk olarak verildiğini anlatan Konuk, "Böylece üreticinin tohumluk ihtiyacı yerli tohumla karşılanarak, yurtdışına döviz çıkışı önleniyor. Aynı zamanda tarımsal üretimde verimlilik artırılarak toprağın hastalanmasının da önüne geçiliyor" dedi.

3 yılda 7.658 ton patates tohumu ürettik

Recep Konuk, yurtdışından getirilen tohumlukların 6-7 kere çoğaltılmış olan jenerasyon yaşı yüksek yaşlı tohumlar olduğunu ve hastalık etmenleri ile bulaşık olma riski de çok fazla olduğundan, ciddi anlamda verim kayıplarına ve toprakların kirlenmesine sebep olabildiğine işaret ederek, şunları söyledi: "3 yılın sonunda 7 bin 658 ton patates tohumluğu ürettik. Elit kademede tohumluk patates üretiminde, üretim yapılan toprağın patates hastalık ve zararlılarından temiz olması, sıfır jenerasyon tohumlukların rüzgar ve böcek hareketleri ile hastalıklı ve yaşlı patateslerle etkileşime maruz kalmaması için daha önce patates üretimi yapılmamış ve çevresinde patates tarımı yapılmayan arazileri seçtik. Geçen yıl genç jenerasyon 2 bin 200 ton elit tohumluk patatesi üreticilerle buluşturduk. Bu yıl ise 3 bin 600 ton dağıtmayı planlıyoruz."

"Tarımsal sanayide rekabet gücü tohumun kalitesi ile başlar"

Recep Konuk, Konya Şeker'in ülkemizin en büyük dondurulmuş parmak patates üretim tesislerinden birine ve Türkiye'nin tek patates nişastası fabrikasına sahip olduğunu, bu nedenle hem tarladaki verimliliği hem de işletmedeki verimliliği artırmakla yükümlü olduklarını belirterek, "Tarımsal sanayide, gıda sektöründe rekabet gücünüz tarlaya atılan tohumun niteliği ve kalitesi ile başlar. Eğer orada işe verimlilikte dünya ile yarışacak seviyeden başlamıyorsanız, zaten yarışa 5-10 adım geriden başlarsınız. Tarım sektöründe, gıda pazarlarında dünya ile yarışacaksanız bu işin birinci kuralı tarladaki verimi arttırmaktır. Yani; nitelikli, kaliteli ve yüksek verimli tohumla işe başlamaktır" diye konuştu.

Tohumda verim ve üretim kalitesi arttı

İlk kademe ön elit tohumluk fiyatlarının tohumun çeşidine göre tonunun 1500-2000 euro arasında değiştiğini, ancak bu fiyatlara bile ithalatın neredeyse imkansız olduğunu dile getiren Konuk, ülkemize ithal edilen tohumlukların genellikle 3-4 yaş daha ileri kademede tonu 900-1200 euro arasındaki tohumlar olduğunu vurguladı. Konuk, buna karşın Konya Şeker'in ön elit kademedeki tohumluk maliyetinin 2017 yılında 590 euro, 2018 yılında ise 577 euro civarında olduğunu belirterek, yerli üretimle ithal tohumluklara göre tohum maliyetinin yaklaşık 1/3 oranında azaltıldığını, bundan da önemlisi, üreticinin genç jenerasyon tohumlukla verimli ve nitelikli üretim yapma imkanına kavuştuğunu söyledi.