GE Havacılık, uçak motoru teknolojisi geliştirecek

GE Havacılık, uçak motoru teknolojisi geliştirecek Katmanlı İmalat Teknolojileri Ar-Ge Laboratuvarı'nı Gebze’de açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SABİHA TOPRAK

TÜBİTAK Marmara Teknokent Serbest Bölgesi’nde yer alan GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi bünyesinde kurulan laboratuvarın açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Canan Özsoy'un da katıldığı törenle yapıldı.

Törende konuşan GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Aybike Molbay, katmanlı imalat parça ve sistemlerinin tasarım ve üretiminde derin bilgi sahibi olduklarını ve bu birikimi Amerika ve İtalya’dan sonra Türkiye’ye taşımaktan gurur duyduklarını söyledi. Molbay, 18 yıldır havacılık endüstrisinin gelişimi için ileri mühendislik ve teknoloji programları yürüttükleri GE Havacılık Türkiye Teknoloji Merkezi’nde 400’den fazla yetkin Türk mühendis çalıştığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Merkez için bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırımımız, bu laboratuvar ile toplamda 15 milyon doları aştı. Küresel bir ekibin parçası olarak teknoloji geliştirme programları yürüteceğimiz Ar-Ge Laboratuvarı’nda, uçak motoru parçalarının katmanlı imalat teknolojilerine uygun tasarım ve geliştirme çalışmalarına dünya standartlarında katkı sunacağız.”

Geleceğin uçak motoru teknolojileri gelişecek

Katmanlı imalatın havacılık endüstrisindeki ilk adımı CFM International’ın LEAP uçak motoru oluşturuyor. Bu motorda ilk kez, 20 parçadan oluşan yakıt nozülü 3 boyutlu yazıcılarla tek parçaya indirgendi. Bu gelişimi, GE Catalyst Turboprop motoru takip etti. Bumotorda 800'den fazla parça, katmanlı imalat teknolojileri ile üretilmiş 12 parçaya indirgendi. Bu yöntem sayesinde motorun ağırlığı %5 azaltıldı, yakıt tüketiminde yüzde 1'lik bir tasarruf sağlandı. Açılan Ar-Ge Laboratuvarı’nda bu teknolojinin geleceğine katkılar sunacak geliştirme çalışmaları yapılacak. Geleceğin uçak motoru teknolojileri bu laboratuvarda geliştirilecek.