Anadolu, Özbekistan’da yatırım için düğmeye bastı

Anadolu Grubu Özbekistan'da anlaşma sağlarsa, Orta Asya ülkelerindeki Türk devletlerinin hemen hepsinde tesis sahibi olacak, Orta Asya’nın tamamında üretim yapan ilk Türk şirketi unvanını kazanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Anadolu Grubu’nun Özbekistan’da yatırım yapacağına dair bir haberi sizlere 6 Ağustos 2018 tarihinde duyurmuştuk.

Türkiye’de ilk kez gazeteniz DÜNYA’da yer alan bu haberde Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve beraberindeki heyetin sessiz sedasız Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e gittiğini, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Jamshid Kuchkarov, Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Bakhodir Yusupov ve ülkenin önemli kuruluşlarından Uzbekoziqovqatholding’in Yönetim Kurulu Başkanı Tohirjon Jalilov ile toplantı yaptığını dile getirmiştik. İşte bu haberimizde Özilhan’ın da “Uzun vadeli ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini hedefliyoruz” sözlerine yer vererek, yakın dönemde bir yatırım sinyalinin oluşabileceğini vurgulamıştık.

6 Ağustos tarihinde yayımlanan haber

Haberimizin üzerinden 1.5 ay geçtikten sonra Anadolu Grubu, Özbekistan planlarını açıkladı.

Resmi açıklama KAP'a yapıldı

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada Özbekistan Maliye Bakanlığı tarafından 19 Eylül 2018'de Coca-Cola İçecek A.Ş. (CCI), The Coca-Cola Company ve Avrupa Yatırım ve İmar Bankası’ndan (EBRD) temsilcilerin katılımıyla işbirliği fırsatlarını görüşmek ve Coca-Cola Ichimligi Uzbekistan, Ltd'ye (Coca-Cola Beverages Uzbekistan-CCBU) yapılabilecek potansiyel yatırımlarla ilgili ön değerlendirmeleri yapmak üzere bir toplantı düzenlendiği ifade edildi.

Orta Asya'da her ülkede olacak

Bilindiği üzere CCBU'nun yüzde 57.1'i Özbekistan kamu Holding Şirketi O'zbekoziqovqatxolding'e, yüzde 42.9'u The Coca-Cola Export Corporation'a ait. Eğer anlaşma sağlanırsa Anadolu Grubu’nun Orta Asya ülkelerindeki Türk devletlerinin hemen hepsinde tesis sahibi olacak, Orta Asya’nın tamamında üretim yapan ilk Türk şirketi unvanını kazanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir