Alstom'un iş hacmi 8 yılda 2 milyarı aştı

Türkiye'yi bölgesel merkez yapan Fransız Alstom, yeni iş fırsatlarıyla yerel tedarikçi ağını genişletiyor. Türkiye'den teknoloji ihracatına başlayan şirket, fabrika yatırımı içinse büyük projelerin sonuçlanmasını bekliyor. Arban Çitak, yeni yatırım planlarını DÜNYA'dan Aysel Yücel'e anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Raylı sistemlerde dünya devlerinden Fransız Alstom, Türkiye'deki yatırımlarını hızlandırıyor. İstanbul'u Afrika, Asya ve Ortadoğu'nun Ar-Ge ve yönetim merkezi yapan şirketin, son 8 yılda Türkiye'deki iş hacmi 2 milyar lirayı aştı. Yeni projeler de yolda. Alstom Türkiye Genel Müdürü Arban Çitak, "Türkiye'deki projelerimize yenileri ekleniyor. Yeni iş fırsatları yaratarak yerel tedarikçi ağımızı genişletiyoruz" dedi. Durmazlar ile Türkiye'den teknoloji ihracatına başlayan şirketin gündeminde fabrika yatırımı da var. Tüm planlamaları yapılan bu yatırıma başlamak içinse İBB'nin 1000-5000 metro aracı ve TCDD'nin 96 adetlik YHT ihalesi gibi büyük bir projenin sonuçlanması bekleniyor.

İlk elektrikli lokomotif ve ilk metro hattı Alstom'dan

Alstom, Kuzey&Orta Afrika, Güney Afrika, Batı&Orta Asya ve Ortadoğu'daki tüm ülkeleri Türkiye'den yönetiyor. 2012'de şirket, sinyalizasyon ve sistem & altyapı işleri için Orta Doğu & Afrika (MEA) Merkezini Türkiye'ye taşıdı. Türkiye, bir bölge merkezi olduğu için, yatırımlar da önemli ölçüde arttı. İki yılda şirket 200'den fazla iş imkânı sundu ve çok sayıda yerli tedarikçi ile ortaklık kurdu.

Bölge Merkezi'nin faaliyetleri, teklif yönetimi, proje yönetimi, mühendislik, kaynak tedariki, eğitim ve bakım hizmetleri gibi geniş bir yelpazeyi kapsıyor. 60 yılı aşkın bir süredir, Türkiye'deki demiryolu altyapısının gelişimine katkı sağlayan Alstom'un Türkiye'deki ilk elektrikli lokomotif ve İstanbul'daki ilk metro hattı olan Taksim-4. Levent Hattı gibi çok sayıda projede imzası bulunuyor. Şirketin, 2010'dan bu yana Türkiye'deki iş hacmi yaklaşık 350 milyon euroya ulaştı.

Alstom'un yüksek hızlı tren (YHT) boji şasileri için Durmazlar firmasına bir teknoloji transferi (TT) gerçekleştirdiğini hatırlatan Arban Çitak, "Durmazlar, 2013 yılından beri bu şasilerin üretimini yapıyor ve bu ürünleri Alstom'un Avrupa'daki çeşitli YHT projeleri için ihraç ediyor" dedi. Alstom Türkiye'nin 2018 yılındaki yeni projeleri ve yatırım planlarını açıklayan Çitak, "2018 yılında, Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı için APS adı verilen zeminden beslemeli güç temini çözümünün teslimine başlamayı ve Eskişehir-Kütahya-Balıkesir sinyalizasyon projesinin bazı kesimlerini işletmeye açma konusunda büyük ilerlemeler kaydetmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

"Piyasadaki projeleri çok yakından takip ediyoruz"

Takipte oldukları yeni ihaleleri açıklayan Çitak, şunları söyledi: "İBB'nin 1000 ila 5000 metro aracı ve TCDD'nin 96 adet YHT projesi Türkiye'nin önümüzdeki süreçte gündeme gelecek en büyük ihaleleri. Hem şehir içi hem de anahat kullanıcılarımız için planlanmakta olan sinyalizasyon projelerini de takip ediyoruz. Piyasayı çok yakından izliyoruz. Türkiye'de bir araç ihalesi kazanmamız halinde, Türkiye'ye teknoloji transferi ve üretim alanında da yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Eğer çok sayıda lokomotif temin etmeye yönelik bir yapı olursa Alstom, ilgili fabrikanın çalışma takvimini proje süresince hizmet verecek şekilde organize edecek."

Trafikteki tüm aktörler birbiriyle bağlantı kuracak!

Alstom Global, sektöre öncülük eden yeni teknolojiler geliştirmeye devam ediyor. Yakın geçmişte yolcuların şehir içi ulaşım ağlarında seyahat etmesini geliştirecek iki çözümün lansmanı yapıldı: Metro istasyonlarında yolculara sağlanan gerçek zamanlı dinamik bir bilgilendirme sistemi olan Optimet OrbanMap ve peronlarda daha sorunsuz yolcu akışını sağlayacak bir çözüm olan Optimet Gerçek Zamanlı Yolcu Yoğunluğu Uygulaması. Şirketin yakın zamanda lansmanına başladığı bir diğer ürün de işletmeciler için ilk "Çoklu ulaşım biçimleri denetim çözümü" olarak tanımlanan Mastria ürünü. Mastria sayesinde şehirdeki otobüsler, tramvaylar, metro ağları, taksiler, paylaşılan araçlar, bisikletler, polis araçları gibi tüm ulaşım aktörleri birbiriyle bağlantı kuruyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir