“Kamu ve özel sektör yerlilikte ortak hareket etmeli”

TBD'nin Yerli ve Milli Yazılım Çalışma Heyeti, sektörün gelişimine yönelik hazırladığı raporda yerlileştirme konusunda, kamu ve özel sektör yetkililerinin ortak hareket etmesi gerektiği vurgulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

Türk Bilişim Derneği’nin (TBD) Yerli ve Milli Yazılım Çalışma Heyeti, sektörün gelişimine yönelik bir rapor hazırladı.

Raporda yerlileştirme konusunda, kamu ve özel sektör yetkililerinin ortak hareket etmesi gerektiği vurgulandı. Rapor kamuoyuyla paylaşıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklara ve Dijital Dönüşüm Ofisi’ne sunulacak.

Çalışmanın tüm kesimler tarafından sahiplenildiğini belirten TBD Başkanı Rahmi Aktepe, belirlenen hedeflere ulaşılması için her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını bildirdi. Çalışmalar sonucunda yerli ve milli yazılım sektörünün gelişiminin hızlı ivme kazanacağını ifade eden Aktepe, “Siber güvenlik başta olmak üzere, yüksek katma değerin oluşturulması ve bilişimde ithalat fazlalığının azaltılması için yerliliğin ve milliliğin önemini defalarca dile getirdik” dedi.

Çalışma yapılırken, öncelikle yerli ve milli yazılımın nasıl olması gerektiğinin belirlendiğini bildiren Aktepe, teşvik destek mekanizmasının olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi gibi konuların ele alındığını anlattı.

Mevzuat konusunda de teknik çalışmaların başlatıldığının altını çizen Rahmi Aktepe, TBD çatısı altında 1995 yılında kurulan Kamu-BİB platformunun, kamu bilgi işlem birimleri ve sektörel katılımla önemli çalışmalara imza attığını, ulusal bilişim politikalarının oluşturulmasına katkı sağladığını anlattı.

Raporda neler var?

Yerlilik konusunun irdelendiği raporda, yerli yazılım üreticilerinin yabancı şirketler tarafından satın alınması durumunda, yerli ve milli statüsüne yönelik mevzuat ele alındı. Satın alma sonrasında özellikle kritik alanlar olan siber, uzay, savunma alanlarında millilik değerlendirmesinin yeniden yapılması ya da düşürülmesi konuları da masaya yatırıldı. Yerli yazılıma verilen teşviklerden, yüksek katma değerli ürünlerin elde edilmesinin yollarına kadar incelenen raporda, kamu kurumlarının milli yazılımlarda karşılaştığı sorunlar, kaynak kodlarının yönetimi, yazılımın dünya standartlarını yakalayarak yüksek teknolojik ürün olmasına kadar birçok konu değerlendirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir