Sigortacılıkta öne çıkan ürünler

"Çok bilinmeyen ama yavaş yavaş gündemimize girmeye başlayan sofistike ürünler var" diyen Doğan Sigorta Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Gür'e göre bu yıl; tamamlayıcı ürünler, parametrik sigortalar, siber sigortalar, kar kaybı sigortaları ve ürün sorumluluk sigortaları öne çıkacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğan Sigorta Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Gür'e göre sigorta sektöründe bu yılın en dikkat çekici 5 ürünü tamamlayıcı sağlık ve trafik ürünlerinin yanı sıra siber sigortalar, kar kaybı sigortaları, ürün sorumluluk sigortaları ve parametrik sigortalar olacak.

Doğan Brokerlık'ta hedef Türkiye'nin yerel sermayeli ilk 3 brokerından biri olmak. Şu anda ilk 5 içinde olduklarını anlatan Doğan Sigorta Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Gür, 2018'de yüzde 20 büyüme yakaladıkları bilgisini paylaştı. Geçen yıl ağustos ayında yaşanan kur artışının ardından fiyatların yılın ikinci yarısında hızla yükseldiğinden bahseden Gür, "Sigorta sektöründe son 4 aya herkes dayandı ve kur artışını müşterilerine yansıtmadı. Kasko açısından zor bir sene oldu. Araç parçaları hep yurt dışından geliyor ve fiyatları kura bağlı. Bu fiyatlarla oynayamadılar. Ama hasar olduğunda da yüksek fiyatlı parçaları ödemek zorunda kaldılar. Kasko açısından en çok hasar maliyetleri etkilendi. Araçlar yabancı ve enflasyondan ve kurdan dolayı yüzde 40-50'lik negatif etkilenme oldu" diye konuştu.

2019'da 'özel' ürünler gündemde olacak

"2019'da daha çok özel ürünlere yöneleceğiz" diyen Selcen Gür, bu ürünleri de tamamlayıcı ürünler, parametrik sigortalar, siber sigortalar, kar kaybı sigortaları ve ürün sorumluluk sigortaları olarak sıraladı. Yaşanan gelişmelerin ardından önce trafikte ardından sağlıkta 'tamamlayıcı' ürünlerin gelmeye başladığına işaret eden Selcen Gür, "Bu sene en çok anlatacağımız ürünler tamamlayıcı ürünler oldu" dedi.

Gür ürünler hakkında şu bilgileri verdi: "Türkiye'de çok bilinmeyen ama yavaş yavaş gündemimize girmeye başlayan sofistike ürünler var. Bu sene bu ürünleri çok konuşuyor olacağız. Kar kaybı sigortalarına, ürün sorumluluk sigortalarına yöneleceğiz. Ürün geri çağırma sigortası var. Örneğin ürettiğiniz mal hatalı olduğunda onu piyasadan toparlamanız gerekiyor. Bir de tabii son dönemde sıkça konuşulan siber sigortalar var. Siber saldırılar artık sadece veri kaybına değil makine hattınızın durdurulmasına kadar ulaşan büyük zararlar verebiliyor. Parametrik sigortalarda belli sektörlere ilişkin hava şartlarını öngörüp mevsimsellik etkisinin bertaraf edilmesini sağlıyor. Terzi usulü bir modelle risk minimize eden bir ürün. Örneğin dondurma sektöründe çalışan bir firmasınız. Yazın geç başlaması sizin gelirlerinizi etkileyecek bir risk. O zaman 'haziran ayında hava sıcaklığının 25 derecenin üstünde olacağı gün sayısı az gün olursa ben şu kadar zarar ederim' diye hesaplıyorsunuz."

Bankalar reel sektöre poliçe keserken dikkat etmeli

Geçen yaz yaşanan fabrika yangınlarını konuşurken "Bankasürans kanalından satılan poliçeler sektöre çok zarar veriyor" diyen Doğan Sigorta Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Gür, bu konuda dernek olarak da yaptıkları çalışmalara ve uyarılara dikkat çekti:

"İş dünyası hasar gerçekleşene kadar 'banka şubelerinden ucuza aldık' diye seviniyor. Banka şubeleri de bir hedef doğrultusunda hareket ediyor. Riski ölçmeden, sigorta yapılan şirkete eksikliklerini tamamlatmadan poliçeyi kesiyor. Hasar olduğunda ise bir bakılıyor ki bazı şeyler hiç sigortalanmamış. Bankaların uzmanlık alanı sigortacılık değil. Yurtdışında bankalar sadece bireysel sigortaları yapar. Fabrikaların sigortasını işin uzmanı yapar. Dernek olarak bir rapor hazırladık. Fabrika sigortalarını işin uzmanının yapması gerektiğini anlattık. En kötü ihtimalle banka şubeleri de bir acente ve brokerla hareket eder. Bize gelir ekspertiz alır. Reel sektörün sigortasında olay sadece makineyi sigortalamak değildir. Üretim yapamazsan rafta da olamazsın. Onun için biz kar kaybı poliçesi de düzenleriz."