Rusya, Ukrayna faturasını Türk ihracatçısına kesti

Rusya ve Ukrayna'nın arasındaki gerilimin faturası Türk ihracatçısına kesildi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in kararnamesi, Rusya Federasyonu'na Ukrayna üzerinden giren 150'den fazla ürüne yasak getirdi (Aysel Yücel)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel Yücel

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginlikte fatura Türk ihracatçısına kesildi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emrinde yayınlanan kararname ile Türkiye'den Rusya Federasyonu'na Ukrayna üzerinden gerçekleştirilen çeşitli gıda ürünlerinin yanı sıra bazı makine ve araçların da bulunduğu 150'den fazla ürünün ithalatına yasak getirildi. Türk ihracatçı, Rusya ihracat taşımalarının neredeyse yarısını Ukrayna üzerinden yapıyor. Çünkü Rusya'ya direk bir Ro-Ro hattı bulunmuyor. TIR'lar Türkiye-Ukrayna Ro-Ro hatlarını kullanıyor. Ukrayna'ya Ro-Ro ile giden ihraç TIR'ları, karayolu ile Rusya'ya ulaşıyor.

2018'de yüzde 26 artışla 3.4 milyar dolar ihracat yapılan Rusya'nın Türkiye için önemli bir pazar olduğunu vurgulayan DEİK/Türkiye- Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, "Söz konusu ithalat yasağı kararı bizlere bir kez daha Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor" dedi. İhracat yükünü taşıyan nakliyeciler de Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin Türk ihracatçısı ve lojistikçisi için daha büyük sıkıntılar doğurabileceğini, Rusya'ya direkt bir Ro-Ro hattı kurulmasının bu noktada en ideal bir çözüm olabileceğini ifade ediyor.

30 bin seferin 12 bini Ukrayna üzerinden!

2018'de 30 bini aşan Rusya ihracat taşımalarının yaklaşık 12 bini Ukrayna üzerinden yapıldı. Bu taşımaların Ukrayna üzerinden yapılmasının nedeni ise Rusya'ya direkt bir Ro-Ro hattı olmaması. TIR'lar Türkiye-Ukrayna arasındaki Ro-Ro hatlarını kullanıyor, oradan karayoluyla Rusya'ya devam ediyor. Rusya'ya karayolundaki bir diğer güzergah ise Gürcistan üzeri taşımalar. Ancak Gürcistan-Rusya sınırında gümrük geçiş kapasitesi kısıtlı olduğu belirtiliyor. Öte yandan getirilen yasak nedeniyle bazı ürünlerin denizyoluna kayabileceği öngörülüyor. Ancak birçok ürün için denizyolu uygun bir taşıma modu olarak görülmüyor.

"Rusya'yla ilişkileri geliştirmek için daha çok çalışacağız"

DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, bölge coğrafyasında yaşanan siyasi ve diplomatik gerginliklerin, Türkiye'yi de olumsuz etkileyebildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Ancak Rusya tarafının söz konusu kararını değerlendirirken, bunu ülkemiz üzerinden kişiselleştirmek yerine, Moskova'nın yıllardır Kiev ile yaşamakta olduğu politik gerginlik kontekstinden bağımsız düşünmememiz gerektiğine inanıyorum. Moskova'nın attığı adımın doğrudan Türkiye'yi değil, Ukrayna hükümetini hedef aldığı aşikar. Söz konusu ithalat yasağı kararı bizlere bir kez daha Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki ihtiyacın önemini gösteriyor. Rusya ile ikili ticaret hacmimizin daha üst seviyelere çekilmesi, ikili ticaret kalemlerinin çeşitlendirilmesi, Türk ve Rus firmaları arasında yeni işbirliklerinin oluşturulması, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi amacıyla, Türk özel sektörünün dışa açılan penceresi fonksiyonunu üstlenen DEİK/Türkiye- Rusya İş Konseyi olarak yeni yılda daha çok çaba sarf edeceğiz. İş dünyası olarak bizlerin temel sorumluluğumuz, koşullar ne olursa olsun iki ülkeyle de ticaretimizde bir dengeyi korumak olmalı. İçerisinde bulunduğumuz coğrafya, her dönem jeopolitiğin önemli olduğu bir coğrafya. Bu nedenle bir yandan Rusya ile ticari ilişkilerimizi geliştirmeyi hedeflerken, Ukrayna ile de ekonomik ilişkilerimizi optimum düzeye taşımanın yollarını aramalıyız" Özilhan ayrıca, 2019 yılının Türkiye-Rusya Kültür ve Turizm Yılı olarak ilan edildiğini de hatırlatarak, "Bu durum belli başlı fırsatların olduğuna işaret ediyor. Siyasetin üst düzeyinde artacak işbirliklerinin iki ülke arasındaki ticarete ve doğrudan yatırımlara olumlu etki yapacağı bilinen bir gerçek" dedi.   

Rusya'ya direkt Ro-Ro hattı en ideal çözüm!

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), geçen hafta üyelerine bilgilendirme yaparak, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna üzeri taşınan birçok Türk ihraç ürününe yasak getirdiğini duyurdu: Bilgi, Moskova Ticaret Müşavirliği ve Rus Derneği tarafından da teyit edildi. GTİP kodları paylaşılan ürünlerin Rusya'ya ihracatının Ukrayna üzerinden gerçekleşmesi ve Rusya Federasyonu üzerinden transit taşınmasının da yasaklandığı duyuruldu. UND yetkilileri, ilgili yazının gayri-resmi tercümesini de sitesinde yayınladı. DÜNYA'ya konuşan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yetkilileri konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "2018'de Ukrayna üzerinden Rusya'ya yaklaşık 12 bin bin sefer yapıldı. Bu rakamdan da anlaşılabileceği gibi Ukrayna üzeri yapılan taşımaların payı toplam taşımaların içinde önemli bir paya sahip. Bu seferlerin Ukrayna üzerinden yapılmasının nedeni ise, Rusya'ya direkt bir Ro-Ro hattı olmaması. Ro-Ro ile Ukrayna limanlarına giden TIR'lar, oradan karayolu ile Rusya'ya devam ediyor. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginlik Türk ihracatçısı ve lojistikçisi için daha büyük sıkıntılar doğurmasından endişe ediyoruz. Rusya'ya direkt bir Ro-Ro hattı kurulması bu noktada en ideal çözüm gibi görünüyor. Diğer bir alternatif bu taşımaları Gürcistan üzerinden Rusya'ya yapmak ancak Gürcistan-Rusya sınırında gümrük geçiş kapasitesi kısıtlı, hazar geçişi pahalı, alternatifimiz yok"

Kazakistan ve Kırgızistan yasakları da uzatıldı

UND yetkilileri, geçen hafta aldıkları yeni bir bilgiye göre; Rusya Devlet Başkanı Putin'in, "Rus vatandaşlarının güvenliğini ve ulusal çıkarlarını korumak amacıyla Ukrayna ve Rusya toprakları üzerinden Kazakistan ve Kırgızistan'a giden uluslararası taşımaların yasaklanması" emrinin de 1 Ocak 2019 tarihinden 1 Temmuz 2019 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu. Söz konusu karar 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. UND yetkilileri, "Bu durum Rusya'ya direkt Ro-Ro hattının kurulmasının önemini bir kez daha gösteriyor" açıklamasını yaptı.