7 trilyon dolarlık birliğe Türk başkan!

Dünya Gazetesi - Kerim Ülker

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Her yıl açıklanan "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinin ikincilik koltuğu uzun süredir Türklerin elinde. Çin’in ardından ikinci sırada yer alan 46 Türk müteahhidi 14-15 milyar dolarlık iş üstleniyor. 2018’de 20 milyar dolarlık bandı aşmak isteyen Türk müteahhitlerinin hedefi 2030 yılında 50 milyar dolarlık bir rakama ulaşmak. Gerçekleşmesi mümkün olan bu hedefi aşarak Çin ile aradaki farkı kapatmak isteyen Türk müteahhitler bir yandan da küresel anlamda yönetimlerde yer alarak gücünü artırmak istiyor. Bunun en güzel örneği ise Uluslararası Müteahhitler Birliği yani CICA’nın tepe yönetiminde yer almak. 1974’te Tokyo’da kurulan CICA, küresel inşaatın en büyük iş örgütü. 70’e yakın ülke 3 farklı bölgesel federasyonla yönetiliyor.

Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FIEC), Amerikan İnşaat Sektörü Federasyonu (FIIC) ve Arap Müteahhitler Federasyonu (FAC)... Bir de buna yakın dönemde Afrika’da eklenecek.

CICA, 120 milyon istihdam sağlıyor

120 milyon kişiyi istihdam eden CICA üyesi şirketlerin yarattığı gelir ise 7 trilyon dolar. Yani tek başına CICA’yı, ABD, AB ve Çin’in ardından dünyanın dördüncü ekonomik gücü olarak görmek mümkün.
İşte bu devasa organizasyon, geçtiğimiz hafta sessiz sedasız Fransa’nın başkenti Paris’te toplandı gelecek 2 yıl için yönetimini belirledi. Yeni yönetimin başkanlığına ise bir Türk seçildi. Yapı Merkezi’nin ortağı Emre Aykar, 7 trilyon dolarlık ciro, 120 milyon dolarlık istihdam yaratan CICA’nın yeni başkanı oldu. Aykar, görevi şu andaki başkan Şilili Jorge Mas’tan devralacak.

Avrupa’dan duble yapan ilk isim

Aykar’ın bu ilk başkanlığı değil. 2014-2016 döneminde de CICA’nın kaptan köşkünde oturan Aykar, kuruluş tarihinde bu göreve ikinci kez gelen ikinci isim. Daha önce Panamalı Manuel Vallarino 2007-2010 ile 2012-2014 arasında görev yapmıştı. Ancak Aykar, ilk Avrupalı başkan olarak CICA tarihine de girmiş oldu. Şu anda CICA’nın Başkan Yardımcısı unvanına sahip olan Aykar, Türkiye Müteahhitleri Birliği’nin de Yüksek Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı.

Merkezi Paris’te çalışmaları küresel

Şu anda Paris’ten yönetilen CICA'nın yapılanmasına bakıldığında tüm dünyayı kapsayan bir niteliğe sahip. Bugün Çin Uluslararası Müteahhitler Birliği (CHINCA), Japon Uluslararası Müteahhitler Birliği (OCAJI), Fransız Bayındırlık Müteahhitleri Birliği (FNTP), Kanada Müteahhitler Birliği (CCA), Brezilya İnşaat Sanayicileri Odası (CBIC) ve Avrupa Uluslararası Müteahhitleri (EIC) de CICA'nın üyeleri arasında.

Küresel inşaat sektörü adına konuşan ve sorunları dile getiren CICA; üye federasyonları, bağlı kuruluşları ve uluslararası kurumlarla yürütmekte olduğu işbirliği ve etkileşim çerçevesinde oluşturduğu bu yapısı ile Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Çok Uluslu Kalkınma Bankaları, OECD, Uluslararası Ticaret Örgütü, Dünya Ticaret Odası ve FIDIC ile ortak çalışmalar yürütüyor ve dünya inşaat sanayinin en yüksek temsil organı olarak kabul görüyor.