Mersin, Uluslararası Narenciye Festivali ile görsel şölene döndü

Bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Mersin Narenciye Festivali, çok sayıda ülke ve sanatçının katılımı ile renkli görüntülere sahne oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURÇAK GÖREL

Mersin’de bu yıl 6’ncısı düzenlenen Uluslararası Mersin Narenciye Festivali, 30 ülkeden 70 yabancı sanatçının da katılımı ile renkli görüntüler eşliğinde yapıldı.

Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret Borsası ve Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, festivale destek veren kurum ve kuruluşlar ile halkın geniş katılımıyla gerçekleşen festival, kentte yaşanan en büyük buluşmalardan birine ev sahipliği yaptı. 150 standın kurulduğu festivalde, yaklaşık 80 tona yakın narenciyenin kullanılması ile yapılan süslenmiş figürler dikkat çekerken, sanatçıların sahnelediği dans ve çeşitli gösteriler, defileler, turnuvalar, sportif ve kültürel faaliyetler renkli görüntüler oluşturdu.

Festival, 2020 Uluslararası Turunçgil Kongresi’ne ön hazırlık

Festivalin açılış töreninde konuşan Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin’in narenciye üretiminde sadece Türkiye’nin değil dünyanın da sayılı illeri arasında yer aldığını vurgulayarak, festivalin 2020’de Mersin de gerçekleşecek Uluslararası Turunçgil Kongresi’ne hazırlık niteliği taşıdığını söyledi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise festivalin kentin tanıtımına ve bilinirliğine katkı sağlayan, üretici ve kent halkını aynı platformda buluşturan sosyal ve uluslararası dayanışma örneği olduğunu ifade etti.

“500 bin narenciye ile narenciye dünyası yarattık”

Mersin Ticaret Borsası ve Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir de törendeki konuşmasında, Mersin’de herkesin narenciye için el ele verdiğine dikkat çekerek, “Bugün Mersin’in en büyük buluşmasına ev sahipliği yaparak, kentimizin gülen yüzünü tüm dünyaya göstermek için bir aradayız. 10 bin saatlik işgücü ve 500 bin narenciye ile burada bir narenciye dünyası yarattık. Meyve ile süsleme yapma konusunda ülkemizin ilk festivaliyiz. Amatör bir organizasyon ekibiyle, şöhret isimlerinin arkasına ve konserlerin gölgesine sığınmadan bir festival yapılabileceğini gösteriyoruz” dedi.

Rize için çay, Ordu ve Giresun için fındık, Malatya için kayısı neyse, Mersin için de narenciyenin aynı anlama geldiğinin altını çizen Özdemir, “Festivalimizin en önemli amaçlarından biri kamuoyunun dikkatini narenciyeye çekmektir. Çünkü Mersin tarımının can damarı narenciyedir. Kentimizin toplam ihracat gelirinin yüzde 20’sini narenciye oluşturmaktadır. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız adına en büyük temennimiz üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın alın terlerinin karşılığını almalarıdır. Narenciye ürünlerinde arz fazlamız var. Narenciye tüketiminin ve ihracatının artması ana hedefimiz olmalıdır. Bugün 6.’sını düzenlediğimiz Narenciye Festivali’ni sizlerin de sahiplenmesiyle Mersin’in ve Türkiye’nin festivali yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.