Borsa, bankalar öncülüğünde yükselişte

Bankalarda başlatılan mali durum tespit çalışmasının verdiği iyimserlik ve olası atılacak adımlar Borsa İstanbul'u 99.000 puanın üzerine taşıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bankacılık sektörüne yönelik bugün başlatılan mali durum tespit çalışmasının verdiği iyimserlik ve sorunlara karşı olası atılacak adımların beklentisiyle Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi 99.000 puanın üzerine çıkarken, banka hisseleri yüzde 5'i aşan oranda değer kazandı.

BİST 100, saat 16:48'de yüzde 1,2 artışla 99.130; bankacılık endeksi ise 5.2 artışla 110.300 seviyesinde yer aldı.

Akbank hisseleri yüzde 5.51, Vakıfbank hisseleri yüzde 8.48, Garanti Bankası yüzde 6.05 yukarıda.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta yaşanan dalgalanma ve spekülatif sürecin reel sektörde bilançolara ciddi bir tahribat yaptığını bunun dolaylı olarak bankacılık sektörüne etkisi olduğunu belirterek, "Karşı karşıya kaldığımız kalabileceğimiz sorunlarla daha etkin mücadele için Pazartesi günü sektör ve banka bazlı ciddi bir mali durum tespit çalışması başlatacağız" demişti.

Bankalarda yılbaşından bu yana nakit akışında sıkıntı çeken büyük şirketlerin yeniden yapılandırmaları gündemde sıkça yer alırken, özellikle bazı enerji ve inşaat şirketlerine verilen kredilerin geri ödemelerinde sorun yaşandığı belirtilmişti.

TEB Yatırım Bankacılık Analisti Övünç Gürsoy, banka hisselerinde yükselişin altında geçen hafta açıklanan OVP ve bakan Albayrak'ın açıkladığı mali durum tespit çalışmasının olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Buna göre bankalara stres testleri yapılacak. Bunların neticesinde yakın izlemedeki krediler ve NPL'lerden kaynaklanacak sermaye açığı gibi bir risk görünürse, bu alanda bir destek gelebilir. Ne tarz destekler olacağı henüz belli olmamakla birlikte, bankalara nakit girişi sağlayacak bir menkul kıymetleştirme gibi çözümler belki gündeme gelebilir. Bunun verdiği pozitif algı ile endeks yukarı yönlü."

Öte yandan OVP'de görev alanı genişletilerek yeniden yapılandırılacağı açıklanan Türkiye Kalkınma Bankası'nın hisseleri de aynı saatte yüzde 15.62 yukarıda işlem görüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir