İş Sanat sezona “Parlayan Yıldızlar”la başlıyor

NERMİN SAYIN

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NERMİN SAYIN

Konser Salonu, 19. sanat mevsimini gelecek hafta içinde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konseriyle açacak. İş Sanat'ın 7 ay sürecek olan yeni sezonunun öne çıkan etkinliklerini, programın mimarlarından Sanat Yönetmeni Defne Turaç’la konuştuk...

- İş Sanat’ta yeni sezon 8 Kasım’da “Parlayan Yıldızlar” gecesiyle başlıyor. Açılışın ardından konser salonunun müdavimlerini nasıl bir sezon bekliyor?

Sizin de belirttiğiniz gibi açılış konserimiz "Parlayan Yıldızlar" serisinden tanıdığımız Gamze Erengönül (keman) ve Emir Kemancı (viyola) solistliğinde, Avustralyalı orkestra şefi Natalie Murray Beale yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile birlikte 8 Kasım’da gerçekleşecek. İş Sanat Konser Salonu, bu sezonda da dünyanın ve ülkemizin başarılı topluluklarını ve solistlerini sanatseverlerle buluşturacak. Bunun yanı sıra artık gelenekselleşen şiir ve hikâye dinletilerimiz ve bizi genç sanatseverlerle buluşturan çocuk oyunlarımız da sezon programımızda yer alıyor...

- Sezon boyu pek çok farklı türe yer veriyor olsanız da klasiğin yeri bir başka. Sanatseverlere önereceğiniz, “kaçırmayın” diyebileceğiniz 3 klasik müzik konserini öğrenebilir miyiz?

Klasik müzik ağırlıklı bir programımız var ve bu konserlerin hepsi başarılı topluluklar ve solistlerden oluşuyor. Seçim yapmak çok zor ama bir liste yapmak gerekirse; İngiltere’nin önde gelen yaylı topluluklarından Scottish Ensemble’ın repertuvarı çok çeşitli eserlerden oluşan, Venezuelalı piyanist Gabriela Montero’ya eşlik edeceği konser 30 Kasım’da gerçekleşecek. Cappella Gabetta, mandolin virtüözü Avi Avital ile birlikte 9 Ocak’ta Vivaldi’den Bartok’a kadar uzanan geniş bir programla İş Sanat Konser Salonu’nda konser verecek. Şubatta ise son dönemin en ilginç orkestralarından biri olan Age of Enlightenment Orkestrası, dünyaca ünlü mezzosoprano Magdalena Kozena ile birlikte Mozart 40. Senfoni’nin bölüm aralarına yerleştirdikleri Gluck operalarının aryalarından oluşan programlarıyla sahnede olacak... Bunların yanı sıra martta Borusan Quartet ile birlikte Çinli bas bariton Shenyang, nisanda caz ve barok türlerini aynı potada eriten L’Arpeggiata ve mayısta piyanist Garrik Ohlsson ile birlikte Boston Senfoni Orkestrası üyelerinden oluşan Boston Symphony Chamber Players sahnemizde olacak.

Cazdan dünya müziğine...

- Peki, caz ve dünya müziği alanlarında özellikle hangi akşamları kaydedelim ajandamıza?

Avustralyalı piyanist ve şarkıcı Sarah Mc- Kenzie aralıkta İş Sanat 'ta vereceği konserle ilk defa Türkiye’deki izleyicisiyle buluşacak. Yine hızla ismini duyuran bir müzisyen olan Ariadna Castellanos'un elektronikle geleneksel fl amenkoyu buluşturduğu müziğini ocak ayında dinleyeceğiz. Latin cazının duayenlerinden Arturo Sandoval ise bu sezonun unutulmaz konserlerinden biri olacak. Kabare ve punk müziğini şiirsel anlatımlarıyla birleştiren The Tiger Lillies, 19 Şubat’ta son albümlerini dinleyicilere sunacak. Dünya müziği sahnesinde izleyeceğimiz başka bir konser ise Cirque du Soleil’in “Alegria” ve “Midnight Sun” gösterilerinin baş solisti Francesca Gagnon ve gösterilerin bestecisi René Duperé olacak. Nisandaki bu konserde Gagnon ve Duperé’ye kendi topluluklarının yanı sıra Türkiye’den de Semplice Quartet eşlik edecek.

52 genç sanatçı sahne aldı

Açılışı da ayırdığınız “Parlayan Yıldızlar” serisinden de biraz bahsedebilir miyiz? Kimleri dinleyeceğiz bu seride?

Henüz kariyerlerinin başında olan genç sanatçılara destek olmak amacıyla 2011- 2012 sezonunda hayata geçirdiğimiz “Parlayan Yıldızlar” serisinde bugüne kadar 52 genç sanatçı sahne aldı. Sezon başlamadan önce yapılan seçmelerle belirlenen genç sanatçılara Milli Reasürans Konser Salonu’nda resital imkânı veriyoruz. Bu resitaller sezon boyunca devam ediyor. Mayısın son haftası ise o sezon konser vermiş "Parlayan Yıldızlar"ımızdan bir sonraki sezonun açılışının solistlerini seçiyoruz. Bu yıl da birbirinden yetenekli 12 genç müzisyen sezon boyunca sahnede olacak. Serinin bu sezonki ilk resitalinde sanatseverler, Ayda Demirkan (keman) ve Yunus Altınkanat’ı (viyolonsel) 12 Kasım’da, Milli Reasürans Konser Salonu’nda ücretsiz olarak izleyebilirler.

Bu konularda ilginizi çekebilir