Türkiye, Avrupa’nın 5. büyük melek yatırım pazarı

WBAF Başkanı Baybars Altuntaş, Türkiye’nin geçen yıl 500 milyon euroyu aşan yatırımla Avrupa’nın 5. büyük melek yatırım pazarı haline geldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Melek Yatırım Forumu’nda konuşan WBAF Başkanı Baybars Altuntaş Türkiye’nin geçen yıl 500 milyon euroyu aşan yatırımla Avrupa’nın 5. büyük melek yatırım pazarı haline geldiğini söyledi.

Türkiye nin start-up ekonomisi açısından 8 yıl önce Avrupa’nın 32. ülkesi olduğunu anımsatan Altuntaş, “Bu hızlı gelişmenin sebebi, Türkiye’nin Birleşik Krallık tan sonra bu konuda kanuna sahip olan tek ülke olmasıdır” dedi. Altuntaş şöyle devam etti: “2018 sonu itibarıyla 471 melek yatırımcı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından akredite edilmiş durumda. Bunlar da yapmış oldukları yatırımın yüzde 75 ini vergilerden düşebiliyorlar. Bu da dünyadaki en yüksek oran. Böylelikle Türkiye start-up ekonomisinde çok hızlı bir yol kat etti.”

50 binden fazla girişimciye destek sağlandı

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise “Bugüne kadar yüzde 47’si kadın olmak üzere, 50 binden fazla girişimciye destek sağladık” diye konuştu. Ülke çapında girişimcilik eğitimi verdiklerini aktaran Kasapoğlu, “Bu kapsamda bugüne kadar 1,5 milyonu aşkın vatandaşımızın söz konusu eğitimlere katılımını sağladık” dedi. Kasapoğlu şöyle konuştu: “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri neticesinde pek çok genç girişimcimizin iş yeri açmalarına ve bu şekilde ülkemizin ekonomisine, istihdamına değer katmalarına destek olduk. Pek çok gencimiz bu vesileyle iş sahibi oldu.”

Genç girişimcilere birçok olanaklar sağladıklarını vurgulayan Kasapoğlu, “Girişimci adaylarına, kendi işlerini kurmaları için 50 bin lira geri ödemesiz, 100 bin lira ise geri ödemeli kredi sağlıyoruz” diye konuştu. Teknoloji ile birlikte sürekli değişen ihtiyaçlar ve küreselleşmenin önemli konular haline geldiğini bildiren Kasapoğlu, “Bugünün dünyasını, teknoloji, dijital dönüşüm, ekonomi ile ticarette yeni fikirler ve girişimcilik şekillendiriyor” dedi. Kasapoğlu şöyle devam etti: “Girişimcilerin neredeyse tamamının, ilk adımlarını gençlik yıllarında attıklarını ve şirketlerinin omurgalarını gençlik dönemlerinde oluşturduklarını biliyoruz. Altını çizerek ifade etmem gerekir ki dünya ekonomisi, genç girişimciler tarafından yürütülüyor.”

“Türkiye çok iyi işler çıkarıyor”

Açılış konuşmasını yapan Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç: “Türkiye, terörizme karşı savaşarak, mültecileri destekleyerek ve yatırımcısını güçlendirerek çok iyi işler çıkarıyor” dedi. Hırvatistan’ın yatırıma açık bir ülke olduğunu vurgulayan Kitaroviç,”Yatırımcı ve girişimcilere kapılarımızı açmak ve onlara yatırım ortamı oluşturmak bizim görevimiz” diye konuştu. WBAF’nin önemli çalışmalara imza attığını belirten Kitaroviç, ““WBAF, Hırvatistan da ofis açarak beni ve ülkemi gerçekten onurlandırdı” dedi. Kitaroviç şöyle devam etti: “Büyük firmalarımız ekonomimizin makinesi konumunda. Bu firmalarımızın daha muazzam işler çıkarmasını istiyorsak onlara daha çok alternatifl er sunmalıyız. WBAF olarak geleceğin ekonomisini sürdürecek ve devam ettirecek girişimcileri çıkarmak gibi sorumluluğunuz var. Bu çok önemli bir sorumluluk. Bölgedeki diğer ülkelere göre, bizimde avantajlarımız var.”

1,7 milyar insan bankaya ulaşamıyor

Dünya Melek Yatırım Forumu’nda Bakanlar Masası Paneli’nin moderatörlüğünü yapan eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Dünyada 1,7 milyar insan halen bankaya ulaşamamış durumda bunların çoğunluğunu ise kadınlar oluşturuyor” dedi. Melek yatırımcıların sistemdeki önemine dikkat çeken Şimşek şöyle devam etti:

“Yatırım bulmak ve öz yatırım sağlamak, özellikle gelecekte çok önemli olacak. Uzun dönemde oluşabilecek ileri düzeydeki durağanlıktan kaçınmak için öz yatırım önündeki kısıtlamaları kaldırmak önemli.” Birçok önemli ismi ağırlayan forum 19 Şubat’a kadar devam edecek.