Kurtulmuş: Faizlere doğrudan müdahaleye edemeyiz

Türkiye'de faizlerin yüksek olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, buna karşın doğrudan müdahalede bulunamayacaklarını belirterek, bu noktada kamu bankalarına ciddi görevler düştüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye'de faiz oranlarının yüksek olduğunu ancak hükümet olarak buna doğrudan müdahale edemeyeceklerini söyledi.

Faizin düşürülmesi konusunda bankalara tavsiyede bulunabileceklerini de kaydeden Kurtulmuş, kamu bankalarına bu konuda ciddi görevler düştüğünü dile getirdi.

Kurtulmuş Reuters'a verdiği söyleşide, "Faiz yüklerinin mümkün olduğu kadar azaltılmasını temin etmek gerekir. Ancak bunu yaparken doğrudan müdahalelere bulunamayız. Tavsiyelerimizi söyleriz" dedi.

Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Faizlerle ilgili ayarlamayı yapacak olan sektörün kendisidir. Sektör kârını makul seviyeye çekmeli. Piyasada ekonomik hareketliliğin sağlanması orta vadede sektöre de yarayacaktır. Türkiye'de faizler çok yüksek. Bu konuda kamu bankalarına da önemli görevler düşmektedir."

Büyüme ve enflasyon

Kurtulmuş, Türkiye'nin bir yandan üretimi artırırken bir yandan da yıllık en az yüzde 5 büyümesi gerektiğini belirtirken, "Türkiye büyümesini sürdürecektir. Teşviklerin yeniden uygulanması, teknoloji merkezlerinin oluşturulması, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile bunların destekleniyor olması olumludur. Sonuç alacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğindeki teşviklerin de desteğiyle iç talep ve ihracat öncülüğünde yüzde 5 büyürken, yıl sonu büyüme beklentileri de yukarı çekilmişti.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de bu hafta içerisinde yaptığı açıklamada, büyümenin bu yıl yüzde 4.5 üzerinde çıkacağını, yüzde 5'e yaklaşacağını tahmin ettiklerini söylemişti.

Enflasyonun yeniden dizginlenme eğiliminde olduğunu da kaydeden Kurtulmuş, "Ben yıl sonunda enflasyonun tek hanelere düşeceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre enflasyon haziranda dokuz yılın zirvesinden düşüşünü sürdürerek yüzde 10.90'a gerilemişti. Enflasyonda temmuzda da düşüşün devamı ardından ise yeniden yükseliş öngörülüyor.

'Erken seçim gündemde değil'

Kurtulmuş bir soru üzerine 2017-2018 döneminde kamu işçisine verilen zam oranının bir erken seçim sinyali olarak algılanmaması gerektiğini de vurgulayarak, "Erken seçim gündemde değil" dedi.

Hükümet ile sendikalar kamu işçilerine 2017-2018 zammı konusunda uzlaşmışlar, bu yılki zammın ilk altı ay için yüzde 7.5, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak gerçekleşmesi kararlaştırılmıştı.