‘Gurbetçiler’den 100 milyar euro çekebiliriz!

Hollanda ve Türkiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Emre, doğru bilgilendirme yapıldığında yurtdışında yaşayan Türkler başta olmak üzere, en büyük ticaret ortağından Türkiye’ye daha fazla yatırım çekileceğimizi söylüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüsniye GÜNGÖR

Hollanda ve Türkiye Ticaret Odası (HTTO) ekim ve kasım aylarında İstanbul, Ankara ve İzmir’de çeşitli sektörler ve mesleki kuruluşlara mensup girişimcilere Hollanda’da iş kurmak ve Hollandalı kuruluşlarla uluslararası iş birliğine gitme imkanları konularında bir dizi bilgilendirme toplantısı ve seminer düzenledi. 6 Kasım'da İzmir’de gerçekleştirilen toplantı öncesinde İstanbul’da GYODER ile Türkiye’deki inşaat projelerinin Avrupa’da pazarlanması ve satışıyla ilgili bir araya gelen HTTO Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Emre, DÜNYA’ya odanın çalışmaları ve Hollanda ile ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hollanda'nın 1.25 trilyon dolarlık yatırımında payımız sadece %2

Hollanda’da 800 Türk şirketi bulunurken, Türkiye’de 3 binin üzerinde Hollanda iştiraki olduğunu hatırlatan Ethem Emre, “Hollanda’nın konsolosluk haricinde ticari ilişkilere aracılık eden 6 tane kurumu var Türkiye’de. Bizim de Türkiye’yi daha iyi anlatabilmek için benzer yapılar kurmamız lazım. Yurtdışında yaşayan Türkler bile iş Türkiye’de ticaret yapmaya gelince çekimser kalabiliyor. Çünkü bilgileri yeterli değil” dedi. Oda olarak kuruldukları 2013’ten bu yana bu boşluğu doldurmak için çalıştıklarını söyleyen Emre, bu alanda iş birliğinin önemine dikkat çekerek, “Ekonomi Bakanlığı’nın dünyanın 35 noktasında kurmak istediği Türk Ticaret Merkezleri’nden Hollanda’daki merkezin öne alınması için çabamız devam ediyor. Hollanda Avrupa’nın ticaret kapısı.

Ülke dışında 1 trilyon 25 milyar dolarlık yatırımları var ve Türkiye’nin bundan aldığı pay yüzde 2. Bu oranı artırmak için Türkiye’yi yılmadan, usanmadan ve dört bir koldan anlatıyor olmamız lazım,” şeklinde konuştu.

“Önlem alınmazsa Türkiye’den sermaye çıkışı olabilir”

Emre, Avrupa’da yaşayan Türklerin üçüncü nesille birlikte giderek Türkiye’den koptuğunu, ekonomik olarak bir bağ kurulamazsa, bu kopuşun Türkiye’den sermaye çıkışına sebep olabileceğini söyledi. Emre şöyle konuştu:

“Tabi ki ülkelerini ve değerlerini seviyorlar ama o kadar. Türkiye’yle iş yapmaya gelince bilgileri yeterli olmadığı için korkuyorlar. Eğer bu bağ kurulmazsa bu nesil Türkiye’den o kadar kopuk olacak ki ailesinden kalan varlıkları satıp parasını oralara götürecek. Türkiye’ye bir para girişi olmadığı gibi mevcut birikimler de ülkeden çıkıyor olacak. Bu anlamda Türkiye’nin tanıtılmasına destek olursak bu paranın Türkiye’de kalma şansını yükseltiriz. Bunun devletin gündemine alması gereken çok önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz.”

Emre’ye göre bu yolla Türkiye’ye sadece ‘gurbetçiler’ üzerinden 100 milyar Euro para girişi sağlanabilir. Diğer yandan Hollanda’da mevduat faizi 0.001, yani yok denecek kadar düşük. Sadece bu bile buradaki Türk vatandaşlarının birikimlerinin Türkiye’ye girmesi için önemli. HTTO bu amaçla Türkiye’deki 81 ilin ekonomik haritasının çıkarılmasıyla ilgili de bir çalışma başlatıyor. HTTO www.turkiyedeyatirim.eu adresi altında oluşturulacak iller ilgi bankası için bir iller bilgi bankası oluşturmak için işbirliklerine açık.

“Türk girişimciler yurtdışında marka satın almalı”

Hollanda ve Türkiye Ticaret Odası’nın bilgilendirme toplantılarında HTTO başkanvekili ve Green & Black Uluslararası Danışmanlık firması Genel Müdürü Adnan Büyükbilgin yatırımcıları Hollanda ekonomisi ve ticari yapısı ve bunlarla ilgili ekonomik ve finansal göstergeler, Hollanda’nın önemli endüstri dalları ve uluslararası teknoloji transferi ve olası uluslararası iş birliği imkanlarıyla ilgili konularda bilgilendiriyor. Yurt dışına açılmak isteyen Türk girişimcilerin marka satın alma yoluna giderek daha başarılı olacaklarını söyleyen Büyükbilgin, “Üretimi Türkiye’de gerçekleştirip markanın gücünü arkasına alarak Avrupa’da başarılı yatırımlar gerçekleştirmek mümkün” diyor.