'Birleşirsek kazanırız, bölünürsek kaybederiz'

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, "Eğer dünya çapında kaliteli işlere sahip olursak, dünya çapında kaliteli ortak bir geleceğe sahip oluruz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından bu yıl "Sürdürülebilir Ortak Gelecek" temasıyla 27'inci kez gerçekleştirilen Kalite Kongresi'nin açılışında konuşan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, "Eğer dünya çapında kaliteli işlere sahip olursak, dünya çapında kaliteli ortak bir geleceğe sahip oluruz." dedi.

Yeni bir dünya düzeni kurulduğunu ve dünyanın ters yüz, alt üst olduğunu dile getiren Bilecik, iyimserlerin hala iyimser, kötümserlerin ise bir miktar daha kötümser olabildiğini aktardı.

Bilecik, demokrasiler tökezlerken, küresel kriz sonrası ekonomilerde ticaret ve kur savaşları gibi eğilimlerin artık daha fazla ön plana çıkabildiğini, siyasal güç anlayışının çatışma ve kutuplaşma üzerinden zemin kazanmaya çalıştığını, iklim değişikliğinde ortak mücadelede istenen ivmenin yakalanılamadığını anlattı. Sorunlar bu kadar ortakken çözümlerin ayrı olamayacağını aktaran Bilecik, "Bugün esas problem, çözüm için birlikte hareket edememektir. Küresel sorunlar, ancak küresel iş birlikleriyle çözülebilir. Unutmayalım ki bu dünya hepimizin. Birleşirsek kazanırız, bölünürsek kaybederiz" diye konuştu.

Bilecik, ortak geleceği yönetmenin gelecek nesillere karşı boyunlarının borcu olduğunu belirterek, "Bugünün gereksinimlerini, gelecek kuşakların haklarından ödün vermeden karşılamak zorundayız. Bunun için ortak bir vizyona sahip olmalıyız. Çözümler için hemen bugün harekete geçmeliyiz. Gençlerimizin oluşturduğumuz bu sağlam zemin üzerine hayallerini inşa etmelerini de sağlamalıyız. İlerici, özgürlükçü, yaratıcı, hoşgörülü ve sosyal sorumluluk niteliklerine sahip bireyler yetiştirmemiz birincil önceliğimiz olmalı" dedi. Bilecik, vizyonları hayata geçirmenin liderlerin işi olduğunu kaydederek, "Sürdürülebilir ortak geleceğimiz için en çok iş dünyası liderlerine; kısaca bizlere, sizlere iş düşüyor. Hepimizin liderlik rolünün hakkını vermesi gerekiyor"dedi. Lider kişinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi olması gerektiğini vurgulayan Bilecik, "Onun gösterdiği yolda ilerleyen kişiler olduğu sürece, Türkiye mutlu ve güçlü bir geleceğe doğru yürümeye devam edecektir" dedi.

"İklim değişikliği ile hep birlikte mücadele etmeliyiz"

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve KalDer Danışma Kurulu üyesi Hakan Güldağ’ın yönettiği Kalite Kongresi’nin özel oturumuna Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı katıldı. Dünyanın sanayi öncesi dönemin seviyesi dikkate alındığında, şu anda 1 derece santigrat daha sıcak durumda olduğuna dikkat çeken Eczacıbaşı, “Paris Antlaşması küresel ısınmanın 1.5-2 derece tutulmasını öngören bir hedef koymuştu. Raporu yazanlar yarım derece farkın bile etkisinin bizi altından kalkması zor birçok felaketten koruyacağını öngörüyor. Bilim insanlarına göre eğer maksimum 1.5 derece sınırında durmak istiyorsak, bunu yapmak için ancak 12 yılımız var” uyarısında bulundu.

“Kıyamet saatinin geriye doğru da ayarlanabileceğini” söyleyen Eczacıbaşı, “İş insanları olarak iyimser taraftayız. Bunu başarabiliriz. Sorumluluk sahibi liderlerin yönetiminde ve bilimin ışığında kararlılıkla hareket ettikleri zaman insanlar çok büyük sorunları çözebiliyor” diye konuştu. Öncelikle “iklim değişikliğinin insanlığın yaptığı seçimler sonucu kendimizi soktuğumuz bir darboğaz olduğunu kabul edilmesi” gerektiğini vurgulayan Eczacıbaşı, “Tek çaremiz kapitalizmin reformu" dedi.

İklim değişikliği en korkutucu tehlike

KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı da iklim değişikliğinin ortak geleceğin en korkutucu tehlikesi olduğunu belirterek, "Akıllı bir toplum olmayı başarabilirsek; teknolojiyi en etkin bir şekilde kullanabilir, bir taraftan rekabet gücümüzü artırırken bir taraftan da geleceğimize yatırım yapabiliriz" diye konuştu. Darüşşafaka Ortaokulu 8. Sınıf öğrencisi İdil Şimşek de kongresi katılımcılarına, “Ben ve tüm çocuklar sizin umudunuz olmayı kabul ediyoruz yeter ki siz bizim süper kahramanlarımız olun" dedi.