100 günlük planda ana gündem ekonomi

İlk 100 Günlük İcraat Programında yer alan 400 eylemden 340'ının tamamladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı Kalkınma Planı'nın ilan edileceğini de açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci 100 günlük eylem planını açıkladı. 454 başlıklı ekonomiden eğitime devletin tüm birimlerine görev düşüren eylem planında özü ekonomi olan 268 ödev çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Ağustos günü açıklanan 100 günlük eylem planında yüzde 97 gerçekleşme oranına ulaşıldığını aktardı. Bu plan için tahmin edilen 43 milyar TL giderin, tasarruf önlemleriyle 37.7 milyar TL'lik harcamayla tamamlandığını belirten Erdoğan, 24 milyar TL öngörülen ikinci 100 günlük programda da mali disiplin gözetilerek uygulama yapılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı 5 Yıllık Ekonomik Programının ilan edileceğini belirtti. Hazırlıkları tamamlanan ancak sistem değişikliği nedeniyle yürürlüğe girmeyen 11. Beş Yıllık Kalkınma Planı yerine, Cumhurbaşkanlığı planının devreye alınacağını bildirdi.

BU DEFA HAYDARPAŞA DEVREYE GİRİYOR

İlk 100 günlük eylem planında İstanbul Havalimanı'nın açılışının yapılırken ikinci 100 günlük eylem planının ulaştırma projesi Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının tamamlanarak işletmeye alınması olacak. Planda öne çıkan başlıklar şunlar:

Cumhurbaşkanlığı: 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı planı tamamlanacak. İllerin ekonomik sosyal izlenmesine yönelik 81 il karnesi projesi uygulanacak. Mevzuat bilgi sistemi yenilenecek. Kamunun verdiği hizmetlerin yüzde 95 oranında elektronik ortama taşınacak. Üniversitelerde kariyer merkezleri kurulacak. Türkçemizin doğru kullanımı için kampanya başlatılacak. Tabela kirliliği bitecek.

EMLAK BANKASI FAALİYETE GEÇECEK

Adalet Bakanlığı: Hakim Yardımcısı ve Savcı Yardımcısı olmak üzere iki yeni müessese oluşturulacak. Hukuk Muhakemeleri Kanunu yenilenecek, yargılama süreleri kısaltılacak.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: 2019 yaşlı yılı ilan edilecek ve uluslararası bir şura toplanacak. İllerin tamamında çocuk işçiliğiyle mücadele birimi konulacak. İşverenlere yönelik bilgisayar ortamında bildirim- belge hazırlama imkanı sağlanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: 81 ilde millet bahçesi kurulacak. Emlak Bankası faaliyete başlayacak. Mekansal Strateji Planı için plan hazırlama safh asına geçilecek.

Dışişleri Bakanlığı: Rusya ile vize muafiyeti görüşmeleri hızlandırılacak, FETÖ ve diğer terör örgütlerinin finansman sağlama dahil yurt dışı faaliyetleri ile mücadele sürecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Türk Akım projesinin Türkiye içi inşası başlayacak. Hakkari'ye doğalgaz ulaştırılarak bütün illere iletim tamamlanmış olacak. Akdeniz'de hidrokarbon aramaları sürecek. Tarım sektörü için 3 yeni bor gübre üretilecek. 1000 yeni maden sahası açıklanacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı: 2019 içinde yurtlardaki ranzaların tamamı karyolaya çevrilecek. 30 yeni gençlik merkezi yapılacak. Gençlere ilham vermesi için 17 Dakika adı altında konuşma programları yapılacak. "Aynı Frekanstayız" adı altında bir radyo kurulacak. Sporculara 33.6 milyon destek verilecek.

KDV İADESİ HIZLANDIRILACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı: Kayıt dışı ekonomiyle mücadele eylem planı hazırlanacak. KDV iadesi hızlandırılacak. Türkiye Kalkınma Fonu ileri teknoloji yatırımları finanse etmek için uygulamaya girecek. Kitle fonlaması sisteminde yenilikler yapılacak. Yeminli mali müşavir raporu ile iade tutarlarının yüzde 50'sinin 10 iş günü içinde yapılması konusunda sistem geliştirilecek. Ortak elektronik tahsilat platformu devreye alınacak.

İçişleri Bakanlığı: İran-Ağrı-Iğdır sınırında duvar aydınlatması devam edecek. 112 Acil Çağrı Merkezine Hakkari ve Zonguldak da dahil edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı: Kuleli Askeri Lisesinin müzeye dönüştürülmesinde rölöve tamamlandı. Taksim AKM'nin Ocak ayında ihalesi yapılacak. Türkiye markası için strateji belirlenecek. İstanbul'daki ücretli turistik merkezlerin ziyaretinin artırılması için Turist Kart ve İstanbul Kart uygulaması yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı: Okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin belirlenmesi ve gelişimini izleyecek sistem yapılacak. Ortaöğretime sınavsız geçiş için çalışmalar d evam edecek.

Milli Savunma Bakanlığı: Yerli milli harita kullanıma açılacak. TSKGV şirketlerinde eğitim programları sürecek. Ay sınıfı 2 denizaltı kabulleri tamamlanacak.

Sağlık Bakanlığı: 30 obezite merkezi kurulacak. Dijital hastane sayısı artırılacak. Yeni 800 ambulans alınarak, dağıtılacak.

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: KOBİ'lere 274 milyon TL tutarında projeye bağlı destek verilecek. Bilim insanlarının yurda dönüş projesi kapsamında ilk çağrıya çıkılacak. Açık kaynak kodu geliştirilmesi için çalışılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı: Sudan'da örnek çiftlik kurulacak. Genç Çiftçiler programı kapsamında 2100 gence destek verilecek. Kırsal kalkınma hibe programı uygulanacak. 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman programında 250 köye orman kurulacak.

Ticaret Bakanlığı: Yerli paranın kullanılması için 12 ülke nezdinde girişimde bulunduk. Ürün ihtisas borsaları geliştirilecek. Modern hal inşasına çalışılacak. Esnaf sanatkar meslek kodları güncellenecek. Piyasa gözetim ve denetim modeli değiştirilecek. Elektronik ihracat portalı kullanılacak. Block Zincir uygulaması ile dış ticaret işlemlerinin kolaylaştırılması için bir proje başlatılacak.

İLK DİZEL LOKOMOTİF GELİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Aydın- Denizli ve Mersin-Taşucu otoyollarının bir kısmı YİD modeliyle ihale edilecek. Gebze Haydapaşa Sirkeci-Halkalı Hatları işletmeye alınacak. Ankara Sivas YHT hattında 100 km hat ray serimi yapılıyor. Yerli ve milli ilk dizel elektrikli manevra lokomotifini de üretiyoruz.

Savunma Sanayii Başkanlığı: Satıhtan satıha orta menzil füze programı başlayacak. Satıhdan satıha güdümlü mermi seri üretim başlayacak. F-35 için üs hazırlama tamamlanacak. 2 yeni ATAK helikopteri daha teslim edilecek. Altay Tankının motor sisteminin geliştirilmesi projesi başladı. Yerli insansız hava aracı sayısı 52'den 58'e çıkarıldı. MİLGEM fırkateyn sözleşmesini imzalanacak. Ortak menzilli seyir füzesinin çalışmaları başlayacak.

Pranga vurmak isteyenleri hüsrana uğrattık

Geçen dönemde Türkiye ekonomisine dışarıdan saldırı yapıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye gemisinin altını oymaya çalışanların kesinlikle fırsat bulamayacağını vurguladı. Erdoğan, "Kur, faiz ile ekonomimize pranga vurmak isteyenleri hüsrana uğrattık. Kurdaki dalgalanmayı dahi hükümeti yıpratmak için kullananların kursağında bıraktık. Siyaset simsarları, sözüm ona ekonomist ve köşe yazarları dillerini yutmuş durumda, çıt çıkmıyor. İkinci 100 günlük programda da aynısını yapacağız. Kişisel çıkarı için 81 milyonluk Türkiye gemisi nin altını oymaya çalışanlar kesinlikle fırsat bulamayacaklar, onlara fırsat vermeyeceğiz" dedi.