98 ülke, Türk turşularını tercih ediyor

Adile Naşit ve Münir Özkul, Neşeli Günler filminde turşunun en güzel sirke ile mi, yoksa limon ile mi yapılacağı konusunda uzlaşamasa da Türk ihracatçılar, 151 milyon dolarlık turşu ihracatı için 98 ülkenin ithalatçılarıyla anlaşma imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bütün Ege yolculuklarındaki şehirlerde olduğu gibi Kuşadası'nda geçen saatler de beni mutlu ediyor… Gözü yoran betonlaşmaya rağmen yapılan çalışmalar, aldığım bilgiler umut verici… Bu arada ben oradayken bir başka güzel haber de Ege İhracatçı Birlikleri'nden geldi:

Türk sinemasının efsane isimleri Adile Naşit ve Münir Özkul, Neşeli Günler filminde turşunun en güzel sirke ile mi, yoksa limon ile mi yapılacağı konusunda uzlaşamasa da Türk ihracatçılar, 151 milyon dolarlık turşu ihracatı için 98 ülkenin ithalatçılarıyla anlaşma imzaladı. Bu ihracatın yüzde 81'i Ege Bölgesi'nden.

Sonbahar ve Kış mevsimlerinde sofraların vazgeçilmezi, insan vücudunun bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, birçok vitamin ve mineralleri bünyesinde barındıran turşu çeşitleri ihracatta da önemli bir döviz kaynağı durumunda.

Hedef 200 milyon dolar

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, 2018 yılının 9 aylık döneminde Türkiye'nin turşu ihracatının 151 milyon dolara ulaştığını, Ege Bölgesi'nden yapılan turşu ihracatının ise 121 milyon doları aştığını kaydetti. Uçak, 2018 yılı sonu hedeflerinin Türkiye geneli 200 milyon dolar dövizi ülkeye kazandırmak olduğunu dile getirdi.

Ege Bölgesi'ndeki ürün çeşitliliğinin bölgede meyve sebze mamulleri ihracatı yapan firmalara büyük fırsatlar sunduğuna dikkati çeken Uçak, "Türkiye, 2018 yılının Ocak – Eylül döneminde 1 milyar 145 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ihraç etmişken, bu ihracatın 433 milyon dolarlık dilimini Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyelerimiz yaptı. Meyve sebze mamulleri ihracatımızda yüzde 38'lik payla lider konumdayız. Turşu ihracatında ise bu oran yüzde 81 ile zirveye çıkıyor" diye konuştu.

Kornişon lider

Ege Bölgesi'nden yapılan 121 milyon dolarlık turşu ihracatında kornişon salatalık turşusu ihracatı 40 milyon 418 bin dolarlık tutarla zirvede yer aldı. Kornişon turşu ihracatını, acı biber turşusu 36 milyon 242 bin dolar ile takip etti. Tatlı biberlerden yapılan turşu ihracatı ise; 27 milyon 892 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

Pancar turşusu, mantar turşusu, mango turşusu, soğan turşusu, lahana turşusu ve diğer sebze turşuları ise; 16.5 milyon dolarlık ihraç edildi.

Almanya, ABD ve Hollanda

Türkiye, 2018 yılında 98 ülkeye turşu ihraç ederken ilk sırada 35 milyon dolarlık turşu ihracatı ile Almanya yer aldı. Amerika Birleşik Devletleri 22,6 milyon dolarlık Türk turşusu tercih ederken, Hollanda'ya yapılan turşu ihracatı 21,7 milyon dolar oldu. Bu ülkeleri sırasıyla İngiltere, İsviçre, Avustralya, İtalya, Yunanistan, Romanya ve İsveç takip etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir