Şirket ihtiyacından doğan yazılımları ihraç ediyor

İnşaat şirketi ENKA'nın yazılım ihtiyaçlarına cevap bulamaması yeni bir şirket yarattı. ENKA Systems, başta inşaat olmak üzere madencilik, enerji sektörü gibi büyük ölçekli operasyonlar yöneten şirketlere özel geliştirilmiş yazılımlarını ihraç etmeye bile başladı.

Abone ol

SELENAY YAĞCI

Türkiye’nin en büyük inşaat şirketilerinden ENKA, yaklaşık 60 yıllık inşaat sektörü deneyimini teknoloji alanına da taşıdı. İştiraki olan ENKA Systems, geçen yıl şirketin ihtiyaçlarından doğan yazılımlar geliştirmeye başladı. Geçen yıl kurulan ENKA Systems'in amacı dünya ölçeğinde inşaat şirketlerine özel çözümler üreten en büyük teknoloji şirketi olmak. Daha bir yıllık olan şirketin ürünleri yurtdışında da kullanılmaya başlandı.

Ürünlerini Avrupa, Ortadoğu'ya sunacaklarını belirten ENKA Systems CEO’su Kenan Özer Kılıçtepe, en kısa zamanda ürünlerinin dünya çapında lansmanını yapacaklarını söyledi. Kılıçtepe, hedeflerinin 5 yılda dünyanın önde gelen 250 müteahhitlik şirketine ulaşmak olduğunu vurguladı. Yurtdışı ofisleri de planlanladıklarını kaydeden Kılıçtepe, ilk etapta Hollanda’da ofis açacaklarını belirtti. Beklentilerin çok üzerinde bir büyüme yakaladıklarını ve bu büyümenin artarak devam ettiğini söyleyen Kılıçtepe, "Alanında söz sahibi inşaat şirketleri ENKA Systems’in sunduğu 6 yazılım ürününü kullanmaya başladı. Beklenilenin 3 katı satış yaptık. İlk yıl uluslararası satış beklemiyorduk, Avrupa’ya sattık" dedi. Ürünlerinin tamamının ENKA’nın 60 yıllık bilgi birikimi temel alınarak geliştirilmiş yazılımlar olduğunun altını çizen Kılıçtepe, şunları söyledi: "Bizim sunduğumuz ürünlerin öne çıkan iki özelliği var: İlki büyük ölçekli ve dünya üzerinde aynı anda farklı lokasyonlarda operasyonlar yürüten şirketlerin ihtiyaçlarını karşılıyor olması, ikincisi sahada yaşanan problemlere en iyi ve gerçekçi çözümler sunması. Tüm ürünlerimiz şu anda dünyanın dört bir yanında kullanılan ve kendini ispatlamış ürünler."

ENKA Systems'in ürünlerinden bazıları şöyle:

• EGPS- Küresel Satınalma Yönetim Sistemi: Satın alma talebinin oluşturulmasından lojistiğine, ihalesinden ambar yönetimine kadar büyük ölçekli bir inşaat projesinin satın alma süreçlerini uçtan uca yönetiyor.

• EPS- personel yönetim sistemi: Farklı ülkelerde çalışan personelin, çalıştıkları ülke mevzuatına göre takibini yapıyor.

Dünya çapında projelere özel yazılımlar

İnşaat sektörünün dijitalleşmesinde iki temel problem olduğunu dile getiren Kılıçtepe, "İlki mevcut yazılımlar inşaat sektörüne özel değil. Genel amaçlı yazılımlar sektörde kullanılıyor, bunlar da sektörün ihtiyaçlarını birebir karşılayan çözümler olamıyor. İkinci temel problem ise, inşaat sektörü için geliştirilen kısıtlı sayıda yazılım büyük ölçekli operasyonların ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Sundukları çözümler bir ölçeğe kadar çözüm üretebiliyor. ENKA Systems’in var olmasına sebep olan da zaten piyasadaki bu iki problem. ENKA Systems yazılımları, inşaat sektörüne odaklanmış ve ENKA İnşaat’ın 60 senelik bilgi birikimi temel alınarak geliştirilmiş yazılımlar. Üstelik büyük ölçekli projelerin ihtiyaçlarını karşılayacak çözümleri ve teknolojik alt yapıyı içeriyorlar" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu: KKTC’de güçlü bir özel sektörün varlığı önemli “En iyi işveren tanımı çok değişti, insani dokunuşlar paradan önemli” Vodafone, müşterilerine 100 milyon TL değer yaratacak Siyaset gibi özel sektör de artık önünü görmek istiyor 43. İstanbul Film Festivali bütün hızıyla başladı