Kadınlar sosyal ticarete göz dikti

Türkiye’de herhangi 1 milyonu aştı. son 5 yılda 10 kat büyüyen ve 50 milyar dolara ulaşan sosyal ticaret giderek yayılıyor. Sosyal ticaretin, 2021 yılında ise 165 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Türkiye’nin mega projelerine talibiz bir sosyal ağ üzerinden satış yapanların sayısı

Abone ol

SELENAY YAĞCI

Mesajlaşma uygulamaları üzerinden kullanıcılarına ürün alış ve satış imkanı sunan Paym.es, Türkiye’deki sosyal ağlar üzerinden yapılan satışlara dair rakamları derledi. Buna göre, Türkiye’de herhangi bir sosyal ağ üzerinden satış yapanların sayısı 1 milyonu aştı. Bunların yüzde 86’sı ürün, yüzde 14’ü ise hizmet satışı temelli. Satış yapanlar incelendiğinde, kadınlar yüzde 58’lik oranla erkekleri geride bıraktı. Sosyal ağ kullanıcılarının 51 milyona ulaştığı Türkiye’de, 44 milyon kişi sosyal ağlar üzerinde akıllı telefonlarını kullanırken, internet kullanıcılarının da yüzde 30’u, alışverişte mobil cihazları tercih ediyor. e-Ticaretin bir adım ötesine geçen sosyal ticaret; Facebook, Instagram gibi sosyal ağlarda yapılan alışverişi ifade ediyor. Özellikle Instagram’la birlikte her yaştan insanın her tür ürün ve hizmetini satışa çıkarabildiği bu platform, alışverişin en yoğun yaşandığı yer olarak öne çıkıyor. 4 yılda kullanıcı sayısını 4 kat artıran, 2018 itibarıyla 37 milyon kullanıcıya ulaşan Instagram aracılığıyla Türkiye’de yapılan sosyal ticaretin sepet ortalaması 127 TL. Çalışanların yüzde 22’lik bölümü, özellikle de kadınlar, ek iş olarak el emeği ürünlerini Instagram aracılığıyla satışa çıkarıyor. Mağaza vitrinine dönüşen Instagram'da sadece 50 milyon içerik #Sale etiketinin altında satılmayı bekliyor. PwC’nin verilerine göre online alışveriş yapan kullanıcıların yüzde 39’u, alışveriş için temel motivasyonlarının sosyal ağlar olduğunu belirtiyor. Paym.es de hızla büyüyen sosyal ticareti kolaylaştırmak hedefiyle “Arkadaşınla konuşur gibi alışveriş yap” mottosuyla yola çıkan chatbot temelli bir alışveriş sistemi girişimi.

Kullanıcılarına mesajlaşma uygulamaları üzerinden güvenilir alışveriş olanağı sunuyor. Üyelik ve ürün listelemenin ücretsiz olduğu sistemde, dünyanın her yerinden bireysel ya da şirket olarak dileyen herkes ödemelerini dolar ya da euro olarak tahsil edilebiliyor. Paym.es Kurucu Ortağı Şehlem Akbulut, Z kuşağının da etkisiyle perakendede başlayan bu dönüşümden yola çıktıklarının ve herkesin kolaylıkla kullanabileceği, mesajlaşma uygulamaları üzerinden ürünlerini güvenli bir şekilde satın alındığı bir alışveriş sistemini hayat geçirdiklerini anlatıyor. Temel amaçlarının yalnızca mesajlaşma uygulamalarıyla alışverişi sıkıcı form ve uzun onay süreçlerinden kurtarmak olduğunu belirten Şehlem Akbulut, "Bu noktada akıllı elektronik ticaret chatbotu Paym.es’i; Facebook, Telegram, Bip, Line, Whatsapp ve ETSY aracılığıyla e-ticarete bağladık” diyor.

Son 5 yılda 10 kat büyüyen sosyal ticaretin haciminin dünya genelinde 50 milyar dolara yükseldiğini dile getiren Şehlem Akbulut, 2021 yılında ise sosyal ticaretin 165 milyar doları aşacağının öngörüldüğünü ifade ediyor.

Sosyal ticaret kadınları işgücüne kattı

Sosyal ağlarda satış yapanların yüzde 58’ini kadınların oluşturduğunun altını çizen Şehlem Akbulut “Kadınlar, sosyal ağlar üzerinde erkeklere göre daha aktif. Instagram ile birlikte özellikle kadınların el emeği ürünlerini sergileyip satabileceği önemli bir gelir yapısı oluştu. Sosyal ticaret, ev hanımından aktif iş hayatında yer alanlara kadar tüm kadın girişimciler için yeni bir iş modeli haline geldi. TÜİK verilerine göre kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 33,6, erkeklerin ise yüzde 72,5. Kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 10 artarsa, Türkiye ekonomisine yaklaşık 1,5 milyar dolar katkı sağlanır. Sosyal ticaretin bunu sağlayacağını düşünüyorum” diyor.

Gelibolu Yarımadası'nda 57. Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleşti Ali Yerlikaya paylaştı: 7 ilde IŞİD operasyonu... 23 gözaltı Arı sütü ve polenine herhangi bir madde eklenemeyecek THY bazı seferlerini iptal etti “Çalışanlar sanayiden giderek uzaklaşıyor”