Halbes, enerji ihracatçısı Rusya’ya rüzgar türbini satıyor

Yüzde 78 yerlilikle Halbes Enerji tarafından üretilen rüzgar türbini başta Rusya olmak üzere çok sayıda ülkede talep görüyor.

Abone ol

Yeşim ARDIÇ

Halbes Enerji tarafından yüzde 78 yerlilik oranıyla üretilen, çok düşük rüzgar hızında bile çalışan rüzgar türbini, başta Rusya olmak üzere bir çok ülkede ilgi gördü.

Halbes Enerji Genel Müdürü Haluk Deda, Türkiye’nin 16 katı büyük yüzölçümüne sahip Rusya’nın kırsal alanlara enerji taşımakta zorlandığını belirterek, en fazla 250 kw kadar olan küçük ve orta ölçekli türbinlerle bu sorunun çözülebileceğini bildirdi. Küçük ölçekli türbinlerinin ileri enerji teknolojisine sahip Çin ve ABD’de bile gelişmediğine söyleyen Deda, çok küçük rüzgar gücüyle bile enerji üretebilen, dünyanın en verimli rüzgar türbinini ürettiklerini ifade etti.

Bir Türk mühendisin geliştirdiği rüzgar türbini kanatlarını 4 yıl önce Ankara Hasanoğlan’da üretmeye başladıkları bilgisini veren Deda, TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve üniversitelerle işbirliği ile yapılan testlerden başarıyla geçtiklerini belirtti.

Mevcut türbinlerin 6-7 m/sn hızda çalışırken, bu türbinlerin 2-2.5 m/sn rüzgarda bile enerji üretebildiğinin belirten Deda, ürüne teknolojik ürün deneyim ve yerli malı belgesi aldıklarını kaydetti. Kırsal alanda üzerine konulan kameralar ile sürekli görüntü alınabildiğini söyleyen Deda, benzin istasyonları, kırsal çiftlikler, seralar, fabrikalar, otel gibi yapıların da enerji ihtiyacını karşılayabileceğini ifade etti.

Kamudan özele çok sayıda talipli var

Rüzgar türbinleri konusunda BM ile de bir proje sürdürdüklerini belirten Deda, MTA’ya da bir ürün teslim ettiklerini vurguladı. Ürünün bir avantajının da üzerindeki güneş paneliyle eş zamanlı olarak çalışabilmesi olduğuna değinen Deda, önümüzdeki dönemlerde yüzde 78.2 olan yerlilik oranının da yüzde 95’in üzerine çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Türbinlerin askeri amaçlı kullanılabileceğini belirten Haluk Deda, rüzgarı içeriden ve dışarıdan üfleyen sistemin gücünün iki kat arttığını, diğer rüzgar türbini kanatlarında gözlenen seslerin burada çıkmadığını ifade etti. Sistemle konutların tüm enerji ihtiyacının karşılanabileceğini söyleyen Deda, belediyeler ve otomobil şirketleriyle de görüşmelerinin sürdüğünü, 15 gün rüzgar esmese bile sistemin çalışabildiğini anlattı. Kanatların istenilmesi halinde ısıtmalı hale gelebildiği için eksi 40 derecede bile sıkıntısız çalıştığını dile getiren Deda, bu özelliğin de Rusya için büyük önemi olduğunu söyledi.

Sağlık alanında da somut iş birliği adımları atılıyor

Hem Türkiye hem de Rusya’da sağlık teknolojilerinde büyük gelişmeler olduğunu söyleyen Deda, kurulacak bir hastane ile tecrübelerden daha çok yararlanılabileceğini, aynı zamanda bunun her iki ülke ve diğer ülkelerin hizmetine de sunulabileceğini belirtti. Kendisinin de beyin cerrahı olduğu için bu olanda ortak ameliyat gerçekleştirilebileceği fikrini paylaştığını dile getiren Haluk Deda, Rusya ile yaptıkları görüşmelerde olumlu sonuçlar aldıklarını, bunun diğer branşlara da genişletilmesi yönünde mutabakat bulunduğunu kaydetti.

Altının kilogram fiyatı 2 milyon 446 bin lira Kulüpler Birliği Vakfı, Ali Koç'un istifasını kabul etmedi AJet ilk tanıtım uçuşunu Ankara'dan İstanbul'a yaptı Dünyanın en lezzetli mantıları açıklandı: Türkiye de listede BOTAŞ'tan açıklama: Doğalgaz fiyatları değişmedi