900 dolarla merkez kurdu, 13 KOBİ’yi Kanada’ya götürdü

Adam Garipoğlu, doğduğu, eğitim aldığı Kanada'da ilginç bir girişime imza attı. Kurduğu merkez ofisle bu ülke pazarına girmek isteyen küçük şirketlere 'yumuşak iniş' yaptırıyor.

Abone ol

İzmirli genç girişimci Adam Garipoğlu, Kanada’da eğitimini tamamladıktan sonra, World17 isimli bir şirket kurdu. Türk KOBİ’lerini Kanada’ya, Kanada şirketlerini de Türkiye’ye taşıyor. Şirketi kuralı 3 yıla yakın olmuş. 500 metrekarelik bir ofiste Hintli, Rus, Çinli, eğitimli çalışanla devam ediyor. Şimdiye kadar 2 milyon dolara kadar ciro yapan 13 Türk işletmenin irtibat bürosunu açmış. Şu sıralar Kanada’daki büronun bir benzerini Türkiye’de İzmir’de açıyor. 15 Eylül’de açılış gerçekleşecek. İki Kanada şirketinin Türkiye pazarına girişi konusunda çalışmalara başlamış. Yani Kanadali şirketler de Garipoğlu’nun İzmir’deki ofisi üzerinden Türkiye’ye giriş yapacaklar. Bu şirketlerin adı Jakeman’s ile Citisen...

"Yumuşak iniş yaptırıyoruz"

Adam Garipoglu, American Airlines’te çalışırken birçok şirketin iş organizasyonlarını gerçekleştirmiş ve 67 ülkede bulunmuş. Kendi işinin fikir kaynağı da bu iş organizasyonları... Kanada pazarı üzerinde çalışıyor ama ticaret savaşları sonrasında iyice çetrefil bir hal alan ABD pazarı için de çalışıyor. Kanada’nın, NAFTA’da ABD ile serbest ticaret anlaşması var. ABD, Türk şirketlerine karşı gümrükleri yükselttikçe, Kanada üzerinden girmek de bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.

Adam Garipoğlu, dış ticaret politikası konsepti içinde düşünülen Türk Ticaret Merkezleri’nin küçük bir uygulamasını gerçekleştiriyor aslında. Kanada’daki 13 Türk şirketinin irtibatını sağlayan ofisinde şirket sayısı arttıkça bu açıdan işlevi de gelişecek. 900 dolarla kurduğu şirketinin bugün 5.8 milyon dolar değerinde olduğunu söyledi. Gazetemizi ziyaretinde işini anlatırken, “Türk şirketleri için Kanada’da yumuşak iniş sağlıyoruz” diye tarif etti.

Garipoğlu şöyle konuştu:

“Bizim ofisin işi şu; Kanada’ya gelmek isteyen firmalara yumuşak iniş imkanı sağlıyoruz. 3 - 4 milyon harcayıp giren ama umduğunu bulamadığı için dönenler oldu. Çünkü pazar analizi, risk analizi yok. Bizim sağladığımız öncelikle bu. Hangi sektör, ne tür bir pazar veya pazarlama... Bunu analiz ediyoruz. Dahası, buna rağmen buyur gel gir demiyoruz. Yumuşak iniş dediğimiz bu. Gel bizim merkezde irtibat ofisini aç. Adresin olsun. Görüşmelerini buradan yap. Pazarı iyice yokla, bağlantılar kur, sonra ciddi yatırama geç. Hatta bu süreçte birlikte hareket edelim. Yüzde 10 - 20 ortak olalım. Sert inersen para kaybedersin. Yumuşak inersen kaybın olmaz. Biz bir şirket için risk analizi, pazar analizi yaptığımız zaman ona, dönüp, ‘Senin başarı şansın yüzde 12 gözüküyor. Gelmemen daha iyi’ diyebiliyoruz. Birinde müşterimiz ‘60 bin dolarımızı aldınız, şimdi gelmeyin diyorsunuz’ diyerek sitem etti. Ona, birkaç milyon dolar kayıptan kurtardığımızı söyledik. Başarı oranı yüksek şirketlerin oradaki idari işlerini üstlenebiliyoruz. Franchise gibi değil. Öyle bir şey yapmıyoruz. Sonuçta risk analizi matematik ve istatistiktir. Yanılma olasılığı zayıftır. Şirket irtibat ofisini bizim merkezimizde kurduğu gibi bizim üzerimizden de hareket edebilir. Bir firmamız ürün gönderdi. Satışı güven vericiydi. Bunun arkasından perakendeye girdik. 29 yaşındayım. Kanada’da iş hayatına devam ederken eğitime de devam ediyorum. Türk şirketlerin Kanada’ya girişi konusunda hukuk eğitimi de alıyorum.”

Bakanlığa anlatmış

Adam Garipoğlu, Kanada faaliyetlerini anlatmak ve desteklerini almak için son hükümet yapılanmasında işleri Ticaret Bakanlığı’na devrolan Ekonomi Bakanlığı ile de görüşmeler yapmış. Geçtiğimiz 30 Nisan’da gerçekleşen bu görüşmede Kanada faaliyetlerini, projesini anlatmış. ABD’de Türk Ticaret Merkezi var. Kanada’da World17’ yi büyüterek benzer bir işlev kazandırmak istiyor.

MÜSİAD'ı götürmek istiyor

Kanada’da iş yapan birkaç büyük şirketimiz var. Abdi İbrahim, Sandalyeci gibi... Büyükler için pazara giriş çok zor olmayabilir ama küçük şirketlerde fırsatları keşfetmek ve güvenli şekilde girmek önemli. Garipoğlu, "Bizim ofisimizin konumlandığı nokta da burası. Biz de onlara gelin beraber büyüyelim, diyoruz. Ticaret heyeti, görüşmeleri organize ediyoruz. Çin’den 20 yatırımcıyı götürdük. MÜSİAD ile bu minval bir konuşmamız var. Gerçekleştirebilirsek Türk yatırımcı heyetlerini orada muhataplarıyla buluşturacağız. Türkiye’ye getirmek istediğimiz Kanada şirketleri var. Jakeman’s akçaağaç pekmezi üreten bir şirket. Çok sağlıklı bir tatlandırıcı. Çikolata, pastacılık sektöründe kullanılıyor. Sağlıklı bir ürün. Burada bir distrübütörlük kurmak istiyoruz. Görüşmelerimiz var. Türkiye’de ofis açmamız bu gibi işlerin yolunu açacak Citisen, maden işleyen bir firma. Türkiye’ye taşınmak istiyor. Yatırımcı bir grup. Burada ekibimiz oluştu. Buradaki merkezimiz de ortak ofis gibi olacak” diye konuştu.

Garipoğlu, İzmir’deyken Göztepe’de oynamış. Takımın kalecisiymiş. Şu sıralar Göztepe Kulübü yönetimi ile de görüşmeler yapıyor. Kanada’da futbol okulu açmak istiyor. Son bir not... Garipoğlu, birçok ticaret ve sanayi odası organizasyonunda Kanada pazarını anlatmış. Girişim, yatırım seminerlerine katılmış. Bu konuyu da misyonunun bir parçası olarak görüyor.

Küresel askeri harcamalarda rekor: 2 trilyon 443 milyar dolar Marka tescilinde 5 kritik nokta Sarev’in 2024 hedefi 24 milyon dolar ciro Borusan EnBW Enerji, yenilebilir enerji yatırımlarını RES projeleri ile sürdürüyor Akfen Yenilebilir Enerji, 2024’te 1.700 GWh üretim hedefliyor