Alman Kalkınma Bankası KfW’den KGF’ye işbirliği teklifi

Alman Kalkınma Bankası yetkilileri, bugüne kadar çok sayıda proje gerçekleştirdikleri Türkiye’de yapacakları yeni projeler için KGF ile işbirliği yapmayı umut ettiklerini belirttiler.

Abone ol

Alman Kalkınma Bankası(KfW) yetkilileri, Kredi Garanti Fonu’nun( KGF) kısa sürede dünyanın en büyük kredi garanti kuruluşu haline gelmesinden övgüyle söz ederken, Türkiye’de yeni gerçekleştirecekleri projeler için işbirliği teklifinde bulundular.

Kredi Garanti Fonu yöneticileri, yeni işbirlikleri ve görüş alışverişi için Almanya’da bazı temaslarda bulunurken, Berlin’de gerçekleşen SME Finance Forum’a katıldılar.

KGF Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İsmet Gergerli’nin beraberindeki heyet ilk olarak Almanya’nın Frankfurt kentine gitti. Heyet, Frankfurt ziyareti kapsamında ilk olarak Alman Kalkınma Bankası (KfW) yetkilileri ile bir araya geldi. Alman KfW yetkilileri, son dönemde gerçekleştirdiği atılımla, dünyanın en büyük kredi garanti kuruluşu haline gelen KGF’nin bu performansını şaşkınlık ve hayranlıkla karşıladıklarını belirttiler. KfW yetkilileri bugüne kadar çok sayıda proje gerçekleştirdikleri Türkiye’de yapacakları yeni projeler için KGF ile işbirliği yapmayı umut ettiklerini belirttiler.

Toplantıya katılan KfW İcra Kurulu Üyesi Roland Siller, KGF’nin kısa sürede ulaştığı hacim ve Türkiye ekonomisine yaptığı katkıyı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek farklı ülkelerde benzer sistemler kurmak için mevcut sistemle ilgili geniş bilgi talebinde bulundu.

“Türkiye’ye kaynak aktarımımız sürüyor”

Yapılan görüşmede, Eylül ayının son haftasında, Alman bankalarının Türkiye’ye kaynak aktarımını kestiği yönündeki haberler de gündeme geldi. Roland Siller, bazı medya organlarında yer alan bu haberlerin tamamen gerçeğe aykırı olduğunu söyledi. Siller, tam aksine Türkiye’ye yönelik kaynak aktarımının devam ettiğinin altını çizerek, özellikle Suriyeli mültecilere yönelik yeni projeler gerçekleştirmek istediklerine değindi.

Görüşmenin sonunda Suriyeli mültecilerin hem istihdama katılması hem de yeni kuracakları girişimler için finansmana erişimleri konusunda da iki kurum arasında işbirliği yapılması yönünde karar alındı.

Franfurt School’a vefa ziyareti

Heyet, KGF’nin 2009 yılında Avrupa Yatırım Fonu ile birlikte yürütmeye başladığı ‘Mikro KOBİ’lere Mikro Krediler’ projesinde teknik danışmanlık ayağında görev alan uluslararası akredite iş akademisi ve danışmanlık kuruluşu olan Frankfurt School of Finance&Management direktörü Fatma Dirkes ofisinde ziyarette bulundu.

KGF’nin geldiği noktayı gururla takip ettiklerini belirten Dirkes, KGF’de yapılan dönüşüm çalışmaları için Genel Müdür İsmet Gergerli’ye teşekkür etti. Dirkes; dünyanın dört bir yanından Türkiye’deki kredi garanti sistemi için teknik bilgi ve danışmanlık talebi aldıklarını ancak Türkiye’deki bankacılık sisteminin çok güçlü temeller üzerine kurulduğunu ve aynı sağlam yapıya sahip olmayan ülkelerde kredi garanti sistemini uygulamalarının daha zor olacağı tespitinde bulundu.

Geçmişte yapılan danışmanlık çalışmaları için Frankfurt School’a KGF adına müteşekkir olduğunu belirten İsmet Gergerli; son dönemdeki dönüşümün sağlanabilmesinde temeldeki bu çalışmanın göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Gelişmekte olan ülkelerden bilgi alışverişi için KGF’ye gelen heyetlerle ilgili bilgi verilen Dirkes; KGF’nin artık teknik danışmanlık alan değil teknik danışmanlık veren konuma geldiğini belirterek ziyaretleri için KGF heyetine teşekkür etti.

KOBİ bankacılığının geleceği tartışıldı

Kredi Garanti Fonu yetkilileri Frankfurt’ta yaptıkları görüşmenin ardından, Berlin kentinde gerçekleştirilen SME Finance Forum’a katıldı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal gelişimini sağlamak için faaliyetlerini sürdüren SmeFinance Forum, dünyanın dört bir yanındaki finansal kurumları, teknoloji şirketlerini bir araya getiriyor. 25 ülkeden 140’dan fazla üyesi olan forum, bu yılki toplantısında ‘KOBİ finansmanında Dijitalleşme’ ana başlığı ile üyeleriyle buluştu.

Kredi Garanti Fonu, yeni üye sıfatıyla toplantıya katıldı. KGF’yi temsilen Sme Finance Forum’da KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, KGF Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İsmet Gergerli ile Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kulaksız yer aldı.

Forum’un ilk gününde üye toplantısı yapılırken, akşam da üyelere yönelik resepsiyon verildi.

Forum, Alman Ekonomi Bakanlığı Başekonomisti Ludger Schuknecht, Alman Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı Özel Sektör ve Yerel Yönetimler Komisyonu Üyesi Dirk Schwenzfeier ile SME Finans Forum’un CEO’su Matthew Gamser’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Açılışın ardından gerçekleştirilen oturumda; ödemelerde dijitalleşme ve KOBİ finansmanında yenilikçilik, mikro KOBİ’lere verilen hizmetlerle ilgili yenilikçi gelişmeler, trendler ve sektör önerileri, KOBİ finansmanında yapay zeka teknolojisinin bir sonraki adımı, 2022 vizyonu gibi konular ele alındı.

Toplantılarda, KOBİ’lerin dünya ekonomisinin en temel unsurlarından birisi olduğunun altı çizilerek, KOBİ’lerin finansmana erişiminin önemine işaret edildi. Ekonomik ve finansal yönden güçlü KOBİ’lerin bulundukları ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığına vurgu yapılan oturumda, bunların finansmana erişiminin kolaylaştırılmasının, ülkelerin büyüme ve istihdamına katkı sağlayacağına değinildi.

Türk tahvillerinde JPMorgan etkisi Ferdi Tayfur'lu video mesaj mı? MHP'den net açıklama İİB'den ilk çeyrekte 3 milyar 70 milyon dolarlık ihracat İYİ Parti kurultayına seyirci alınmayacak TOKİ duyurdu: 33 ilde arsa satışı! İşte başvuru için gerekli şartlar