İkinci çeyrek büyümesi yüzde 5.2 oldu, son iki çeyrekte daralma bekleniyor

Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2018 yılının Nisan-Mayıs–Haziran aylarında oluşan ikinci çeyrek büyümesi TÜİK tarafından yüzde 5.2 olarak açıklandı. Reuters’ın değerlendirmesinde Merkez Bankası'nın sıkılaştırma adımları ve iç tüketimde yavaşlama nedeniyle üçüncü ve dördüncü çeyrekte daralma beklendiği belirtildi. Moody's de bir süre önceki değerlendirmesinde daha önce yüzde 4 olarak beklediği büyüme rakamımızı yüzde 2.5’e çekmişti. Büyüme konusunda değerlendirmeler yapan ekonomistler de üçüncü ve dördüncü çeyrekte büyümede düşme ve daralma beklediklerini söylüyorlar.

Değerlendirmeler, 2017 yılında yüzde 7.4’lük büyümenin ardından bu yılın ilk çeyreğinde 7.3, ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 oranındaki güçlü büyümelerin ardından, büyümede bir gerilemenin söz konusu olacağı konusunda birleşiliyor.

İkinci çeyrekte inşaat ve tarım sektörlerindeki yavaşlama büyümeyi geri çeken frenleyen sektörler oldu. Birinci çeyrekte 6.6 büyüyen inşaat sektörü büyümesi yüzde 0.8’de kaldı. İlk çeyrek büyümesi yüzde 6.1 olan tarım sektörü ise ikinci çeyrekte yüzde 1.5 küçüldü. Yapılan yorumlar da bu iki sektörde yaşananların büyümeyi olumsuz etkilediği yolunda.

İlk çeyreğe göre, sanayi, imalat sanayii, hizmetler, gayri menkul faliyetleri, mesleki hizmetler, diğer hizmetler, vergi/ sübvansiyonlarda ikinci çeyrekte gerileme yaşandı. Buna karşılık alt kalemlerden ilk çeyrekte yüzde 4.5 büyüyen sosyal hizmetlerin ikinci çeyrek büyümesi 13.1’e, bilgi iletişimin 5.9 olan büyümesi 7’ye, finans-sigorta hizmetlerinin ilk çeyrek yüzde 3 olan büyümesi ise ikinci çeyrekte yüzde12.1’e yükseldi.

Büyüme konusunu değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, ikinci çeyrekte yüzde 4.5 artış gösteren ihracatın büyümeye yüzde 1 katkısı olduğunu belirtti.

Büyüme verileriyle ilgili ilk siyasal değerlendirmeyi CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak yaptı. Öztrak, dünyada ikinci sırada görülen büyümemizin hormonlu olduğunu belirterek, bunda Kredi Garanti Fonu, tüketim harcamaları ve sıcak paranın etkisi olduğunu söyledi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyümenin yüzde 0.9 oranında olduğunu belirtti.

TÜİK'in dün açıkladığı ikinci çeyrek büyümesinin ardından yapılan yorumlarda büyümede yavaşlama yaşanacağının altı çiziliyor.

Tüm yazılarını göster