Doğuş kapattı, Almanlar tekrar hizmete açtı

Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Doğuş Grubu’nun kurucusu Ayhan Şahenk tarafından 1963 yılında Alanya’da yaptırılan 350 odalı Alantur Oteli, geçen yılın sonlarına doğru sessiz sedasız kapılarını kapatmıştı. Yunanistan’dan İspanya’ya, ABD’den Hırvatistan’a kadar dünyanın farklı coğrafyalarında turizm tesisleri açan Doğuş Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in, oteli merkezi Almanya’da bulunan turizm şirketi Meeting Point’e kiralayacağını ocak ayında bu köşede sizlerle paylaşmıştık. Anlaşma sağlandı ve yine sessiz sedasız Alantur’u Alman devi devraldı. İlk olarak 2025 yılına kadar işletmek üzere kiralanan otel yenilendi ve Alman devinin küresel markası Labranda’ya emanet edildi.

Türkiye’deki 10’uncu oteli

55 yıl önce yapılan ve 200 kişinin çalıştığı otel, aralarında Romanya’nın devrik lideri Çavuşesku’nun da bulunduğu çok sayıda konuğu ağırlamıştı. Otel şu anda Labranda Alantur adıyla eskisi gibi dünyanın farklı ülkelerinden turistlere hizmet vermeye başladı. Labranda'nın Küba’dan Gambiya’ya 9 ülkede 60’tan fazla oteli var. Zincirin 10 oteli de Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Bu oteller Alanya dışında Bodrum, Çeşme, Kuşadası, Marmaris ve Side’de bulunuyor.

Birçok otel satın aldı

Bilindiği üzere Doğuş Grubu, Türkiye dışında İtalya’da Aldrovandi ve Capri Palace, İspanya’da Villa ve Magna, Hırvatistan’da Villa Dubrovnik ve D-Resort Sibenik, İsviçre’de Weggis ile Yunanistan’da Hilton gibi otelleri satın aldı veya ortak oldu. Grup ayrıca Amerika kıtasında da otel sahibi ve hissedarı.

***

Çelebi, Bosna’da havalimanı peşinde

Osmanlı İmparatorluğu’nun en uç noktalarından biri olan Bosna-Hersek’in Bihaç kenti uzun süredir beklediği havalimanı yatırımına başlıyor. Ülkenin kuzey batısında yer alan Bihaç’taki havalimanı için saha hazırlığı yapmaya hazırlanan Saraybosna yönetimi, son olarak çevre düzenlemesi için önemli bir fon ayırdı. Bihaç Havalimanı Genel Müdürü Elvedin Sediç, arazi kamulaştırma sürecinin tamamlandığını, yıl sonunda inşaat için çalışma başlatılacağını dile getirdi. Bihaç Havalimanı’nın açılması için öngörülen tarih ise 2020 olarak ifade ediliyor. Bosna-Hersek Federasyonu Başbakanı Fadil Novaliç, projeye katılacak yabancı yatırımcılarla da görüşme halinde olduklarını ifade etti. Şu ana kadar iki uluslararası şirketin ilgilendiğini belirten Novaliç, “Bunlardan biri Kuveyt Yatırım Fonu (Kuwaiti Investment Fund) diğeri ise Türk şirketi Çelebi Havacılık Holding" açıklamasında bulundu. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç de bölgeye yatırım yapmaya devam edeceklerini vurgulayarak, “Ülkenin en büyük 10 şehrinden biri olan Bihaç’ta kurulacak havalimanı için 20-25 milyon euroluk bir yatırım planlıyoruz” dedi.

Türkler, D. Avrupa’ya havacılık ağı kuruyor

Son dönemde Doğu Avrupa ülkelerinde havacılık sektörüyle ilgilenen Türk şirketlerinin gözdesi Makedonya, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan. TAV Havalimanları Holding Hırvatistan’ın Zagreb, Makedonya’nın Üsküp ve Ohrid, Letonya’nın Riga havaalanlarını işletiyor.

Bulgaristan’ın Sofya Havalimanı ile ilgilenen Limak Holding ise geçmiş yıllarda Kosova’nın dünyaya açılan kapısı Priştina Havalimanı’nı inşa etti.

Arnavutluk Altyapı ve Ulaşım Bakanı Bakanı Damian Gjiknuri, Vlora kentine yapılacak ve 100 milyon euroya mal olacak havaalanı için bir Türk şirketinin teklif verdiğini geçtiğimiz haftalarda açıkladı. Türk inşaat ve havacılık şirketleri ikili ilişkilerin gelişmesi ve Ortadoğu ve Rusya’da edindiği tecrübeyle bir anlamda Avrupa’nın gelişmekte olan coğrafyasının havacılık ağını kuruyor.
Bir de bunlara Türk Hava Yolları’nın Arnavutluk yönetimi ile birlikte hayata geçireceği ortak havayolu şirketi Air Albania’yı da eklemek gerek.

Tüm yazılarını göster