Bursalı Doğu Pres, Romanya’da 70 milyon liralık fabrika kuracak

Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Avrupa Birliği’nin doğusunda kalan üye ülkeleri Türk iş dünyasının yatırımda yeni gözdesi haline geliyor. Özellikle otomobil bu yatırımlarda ilk sırada yer alıyor. Bulgaristan’la başlayan bu furya Romanya’yı da sarmış durumda. Camdan hortum üreticisine otomotiv yan sanayisinde önemli üretimler gerçekleştiren Türk şirketleri Romanya’dan gelen “yatırım” teklifine sıcak bakıyor. Onlardan biri de Doğu Pres.

1989 yılında Bursa’da kurulmuş olan, 1990’lı yıllarda başta Bosch olmak üzere birçok dev küresel markaya üretim gerçekleştiren Doğu Pres’in Bursa’da 12 bin metrekarelik bir tesisi var. Bu tesiste 550 kişiye istihdam sağlayan Doğu Pres’in ürettiği ürünlerin yüzde 80’i aralarında ABD, Japonya, Fransa, Çin, Kore, Hindistan’ın da yer aldığı 18 ülkeye satılıyor. Her yıl 18 milyon adet araçta kullanılan parça üretimi yapan Doğu Pres, yurtdışındaki ilk tesisini de Romanya’da kuruyor. Uzun zamandır Macaristan, Polonya gibi ülkelerde üretim için arayışta olan Doğu Pres, Romanya’da karar kıldı ve 10 milyon euro yani 70 milyon liranın üzerinde bir bütçeyle ilk tesisini kurmak için düğmeye bastı.

Tesiste 250 kişi çalışacak

Romanya’nın doğusunda yer alan Iasi kentinde 5 hektarlık bir alana fabrika kurmak için temasa geçen Türk şirketi, ilk etapta 10 bin metrekarelik bir fabrika kuracak. Burada otomobil pompalarına yönelik üretim planlayan Doğu Pres’in bölge ekonomisine destek olacağını söyleyen Romanya İş Ortamı, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Radu Oprea, “Bu yatırım 250 kişiye istihdam yaratacak” diyor.

Bakan Oprea’nın paylaştığı bilgilere göre Doğu Pres’in bu yatırımı bölgeye başka yabancı yatırımcıların da gelmesini sağlayacak.

Romanya, Türk dış ticaretinde önemli bir yere sahip değil. Ancak dünyada en fazla Türk girişimci Almanya’nın ardından bu ülkede yer alıyor.

Son dönemde başta Bükreş olmak üzere Rumen şehirleri Türk yatırımcıların ilgisini çekiyor.
Özellikle otomotiv sanayisi en fazla etkilenen alan.

Hatırlatmakta fayda var.

Türk otobüs üreticilerinin en fazla ihracat yaptığı ülke de Romanya. Son dönemde ihaleleri kazanarak ülkede gövde gösterisi yapan Karsan, Otokar, Anadolu Isuzu gibi Türk otobüs şirketleri hem kendi rekorlarını kırıyor, hem de Türkiye’deki rekabeti küresel hale getiriyor.

Afrika’da bir garip satış: Ebru TV’yi Kenyalı milyoner aldı

15 Temmuz sürecinin ardından Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Orta Asya, Balkanlar ve Afrika ülkelerindeki gücünü azaltmak için operasyonlar, çalışmalar hala devam ediyor. Özellikle FETÖ’ye ait okulların kapanıp bunların Türkiye’ye devrine yönelik çalışmaların odağındaki bölge Afrika ülkeleri. Türkiye bunun için resmi ziyaretler gerçekleştiriyor, ikili görüşmelerde sık sık FETÖ ve sahibi olduğu kurumlar masaya yatırılıyor.

Uluslararası alanda davalarla karşılaşan Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir haber Kenya’dan geldi. ABD’de kurduğu medya ağıyla dünyanın farklı ülkelerinde yerel yayınlar kuran FETÖ’ye ait bir televizyon kanalı el değiştirdi.

Hatırlanacağı üzere “ABD’nin ilk Türk televizyon kanalı” unvanıyla 2006 yılında Ebru TV kurulmuştu. O dönem bu televizyon kanalından övgüyle bahsediliyordu.

Dünyanın farklı coğrafyalarında da ağını genişleten Ebru TV, Afrika’da ise Kenya’da faaliyetlerini yürütüyor.

İşte o televizyon kanalı Ebru TV, satıldı.

Kenya medyasında yer alan haberlere göre Ebru TV’yi alan ise Somalili milyoner Ali Jamah.
Eşi, kanalı yönetecek

Kanalın eski CEO’sunun Nadir Kılıç olduğunu yazan Kenya medyası, anlaşmanın gizli olarak yapıldığını iddia ediyor. Ebru TV’nin başına da Kenyalı işadamı Ali Jamah’ın eşi Anab Muhammed geçecek. Anab Muhammed, United States International University’de (USIU) çalışıyordu.

Merkezi New Jersey’de bulunan Ebru TV, Samanyolu Yayıncılık Hizmetleri Anonim Şirketi’ne ait.

Tüm yazılarını göster