Gün hareketli başladı, yatay seyre döndü

Dün uluslararası piyasada 6.80 seviyesine kadar çıkan ve bu sabah 6.60'ın üzerinde açılan dolar/TL, 6.39 seviyelerine kadar geriledi. Kur ardından 6.55 seviyelerinde dengelendi.

Abone ol

Dolar/TL, haftanın son işlem gününe dalgalı seyirle başladı. Yurtiçi piyasaların dün tatil olduğu günde 6.80 seviyelerine tırmanan, ve bu sabah serbest piyasada 6.60'nın üzerinde işlem gören dolar/TL'de aşağı yönlü hareket bir ara hız kazandı. Kur yüzde 4'e yakın geri çekilmeyle 6.3874 seviyesine kadar indi. Ardından yeniden yönünü yukarı çeviren dolar, 6.55'in üzerinde dengelendi.

Dolar/TL saat 12:55 itibariyle 6.5560 seviyesinde yer aldı. Aynı dakikalarda euro/TL ise 7.6480 seviyesinde.

Gelişen ülke paralarındaki değer kaybının baskısını hissederek zayıflayan TL’deki düşüş kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türk bankalarıyla ilgili yaptığı açıklama ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci’nin görevinden ayrıldığı haberleriyle hızlandı. Gelişen ülke paralarındaki düşüşte Arjantin Merkez Bankası'nın rekor faiz artırıma gitmesi etkili oldu.

Yatırımcı güveninin sarsıldığı ve para piyasalarındaki krizin derinleştiği Arjantin’de Merkez Bankası dün ülkenin parası pezonun tepetaklak olmasından sonra bir kez daha faiz silahını çekti. Pezonun dolar karşısında rekor düşük seviyeye inmesi üzerine Merkez Bankası yılın beşinci faiz artırımını yaptı ve gösterge faizi yüzde 45 seviyesinden yüzde 60’a yükseltti. Böylelikle Arjantin dünyada en yüksek faiz veren ülke konumuna geldi.

Mevduat hesaplarına vergi düzenlemesi

Öte yandan bu sabah mevduatlardaki vergide değişikliğe gidildi. TL vadeli mevduatlar için vergi oranı düşürülürken, döviz vadeli mevduatlarda artırıldı. Vadeli mevduat hesaplarından alınan vergi ve stopaj oranlarında 3 ay sonra yeniden eski oranlar kullanılacak.

Bugün yurt içi piyasalarda açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurt dışında Euro Bölgesi enflasyon ve işsizlik rakamı, ABD tarafında ise tüketici güven endeksi verisi takip edilecek. 

Etkin döviz piyasası için yeni adım

Albayrak: TL'yi koruyacak adımlar devam edecek

Mevduat hesaplarına vergi düzenlemesi

Fitch'ten yeni rapor: TL'deki kayıp banka risklerini artırıyor

TCMB Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci istifa etti

Küresel askeri harcamalarda rekor: 2 trilyon 443 milyar dolar Marka tescilinde 5 kritik nokta Sarev’in 2024 hedefi 24 milyon dolar ciro Borusan EnBW Enerji, yenilebilir enerji yatırımlarını RES projeleri ile sürdürüyor Akfen Yenilebilir Enerji, 2024’te 1.700 GWh üretim hedefliyor