Euro Bölgesi'nde ekonomik faaliyet hafif toparlandı

Euro Bölgesi’nde bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi, ağustosta 54,5 puana yükselerek önceki aya kıyasla hafif toparlanma sinyali verdi.

Abone ol

Ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics'in nihai verilerine göre, temmuzda 54,3 olan Euro Bölgesi bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), geçen ay 54,5 puana çıktı. PMI verisi, daha önce yayımlanan ilk bildirimde 54,4 olarak açıklanmıştı.

Euro Bölgesi’nde ağustos ayı hizmet sektörü PMI da 54,2 puandan 54,4 puana çıktı.

Piyasaların ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yakından takip ettiği veriler, Euro Bölgesi ekonomisinde yılın başlarında görülen ekonomik genişleme oranının yakalanamadığına ve mevcut genişleme ivmesinin yatay seyrettiğine işaret etti.

IHS Markit Economics Başekonomisti Chris Williamson, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "PMI, ağustos ayında iş aktivitesinin, yeni siparişlerin ve istihdamın güçlü büyümesini gösteriyor. Ancak bununla birlikte genişleme giderek düzensiz görünüyor ve iş ortamı yaz aylarında daha istikrarsız hale geldi." ifadelerini kullandı.

Williamson, verilerin üçüncü çeyrek GSYH'de yüzde 0,4’lük bir artışa işaret ettiğini ancak iyimserlikteki azalışın, bu büyüme hızının dördüncü çeyreğe kadar devam edip edemeyeceği konusunda soru işaretleri oluşturduğunu kaydetti.

Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Euro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.

FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried'e 25 yıl hapis cezası Habur Gümrük Kapısı'nda 850 kilogram eroin ele geçirildi Erdoğan: Kalkınma hamlelerimizi sürdüreceğiz Turgut Altınok, "600 daire" iddiasına yanıt verdi ABD'de tüketici güven endeksi martta yukarı yönlü revize edildi