Dolar/TL, yatay seyirle açıldı

Bir yandan gelişen ülke piyasalarının izlendiği döviz piyasasında, dolar/TL güne 6.70 seviyelerini test ederek başladı.

Abone ol

Ticaret savaşı endişeleri ve Güney Afrika'nın resesyona sürüklenmesinin yarattığı kaygılar, gelişen ülke paralarını olumsuz etkiliyor. Yurtiçinde ise buna ek olarak TCMB'nin 13 Eylül'de nasıl bir aksiyon alacağına dair belirsizlik ve 'İdlib' konusu baskı yaratan unsurlar. 

Dün 6.73'e kadar yükseldikten sonra 6.68-6.71 bandında dalgalanan  dolar/TL yeni güne dalgalı seyirle başladı. Kur 6.70'nin üzerini test ettikten sonra 6.68 seviyelerine geriledi.

Yeni risk; İdlip

Rusya, 22 gün aradan sonra İdlib'e tekrar hava saldırısı düzenledi. Türkiye, Astana süreci kapsamında çatışmasızlık bölgesi ilan edilen ve Türkiye'nin 12 gözlem noktası kurduğu İdlib'e yönelik geniş kapsamlı bir askeri harekata yeni göç dalgalarına ve sivil ölümlerine neden olabileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Uzmanlar, Suriye'de tekrar artan jeopolitik risklerin TL varlıklar ve BIST üzerinde ekstra negatif baskıya neden olabileceğine dikkat çekiyor. Piyasanın her türlü haber akışından etkilendiğini söyleyen bir analist, "İdlib'e hava saldırılarının başlamış olması kısa vadede kurda yükselişi destekleyebilir" görüşünü paylaştı.

MB'nin nasıl bir aksiyon alacağı merak ediliyor

TCMB'nin dün 13 Eylül'deki PPK toplantısında faiz artırımına net bir şekilde işaret etmesi paritede etkili bir rahatlatma yaratmadı. TCMB'nin nasıl bir aksiyon alacağına yönelik belirsizlik de TL'nin güç kazanmasını zorlaştırıyor.

Analistler reel faizleri tekrar pozitif alana çekmek ve piyasalara güven telkin etmek için 1000 baz puana varan oldukça yüklü faiz artırımı yapılması gerektiğine dikkat çekerken; buna karşılık TCMB'den ise daha temkinli bir faiz artışı bekleniyor.

Öte yandan para politikasına yönelik endişelerin yanı sıra maliye politikası, BDDK'nın swap kısıtlaması gibi adımlarının yan etkileri, ekonomide sert iniş riski ve ABD'nin olası yaptırımları gibi unsurların da belirsizlik kaynağı olmaya devam ettiği belirtiliyor.

Ortalama ücret asgari ücretten % 56 fazla “Enflasyonda bedeli sadece biz ödemeyelim” Kompost uygulamalar metan emisyonunu %26 azaltabilir ASKO Holding, AXCS markası ile ABD pazarında Sarp Intermodal likit kimyasal taşımaları yüzde 25 artıracak