Dolarda hareketlilik arttı

Yatay seyirle açılan dolar/TL, Fitch'in Türkiye'ye yönelik değerlendirmeleri ve Rusya'nın İdlib'i vurduğu haberleri ile hareketlendi. 6.7250 seviyesini test eden kur, ardından 6.70'e geriledi.

Abone ol

Güne 6.60 seviyelerinde başlayan ve yatay seyir izleyen dolar/TL'de 6.7250 seviyeleri test edildi.

Fitch, TL'nin keskin düşüşünün Türkiye ekonomisinin düşük büyüme ve cari işlemler açığının daralmasıyla yeniden dengelenmeye zorlanacağını belirtti. Fitch, 2018-2020 için ise Türkiye'nin büyüme tahminini düşürdü ve ciddi ve yaygın aşağı yönlü riskler beklediklerini vurguladı.

Fitch, Türkiye için büyüme tahminini düşürdü

Öte yandan Rus savaş uçaklarının 22 günlük bir aranın ardından İdlib'e hava saldırısı düzenlediği iddia edildi.

Rusya, 22 gün sonra İdlib'i vurdu

Kurda en yüksek 6.7256 seviyesi test edilirken, dolar/TL ardından 6.70 seviyelerine çekildi.

Saat 12:05 itibariyle dolar/TL 6.6980 ve euro/TL ise 7.7530 seviyesinde yer aldı.

TCMB'nin dün 13 Eylül'deki PPK toplantısında parasal duruşunu yeniden şekillendirileceğini duyurması, toplantıda bir faiz artışı yapılacağı beklentisini güçlendirmiş durumda. Ancak TCMB'nin nasıl bir adım atacağına yönelik belirsizliğin TL'de anlamlı bir değerlenme hareketini engellediği belirtiliyor.

Bankacılar TCMB'nin daha önce piyasayı beklentiler konusunda hayal kırıklığına uğrattığını ve 13 Eylül'de tatmin edici bir faiz artışı yapılıp yapılmayacağına dair endişelerin piyasada hakim olduğunu belirtiyor.

Öte yandan para politikasına yönelik endişelerin yanı sıra maliye politikası, BDDK'nın swap kısıtlaması gibi adımlarının yan etkileri, ekonomide sert iniş riski ve ABD'nin olası yaptırımları gibi unsurların da belirsizlik kaynağı olmaya devam ettiği belirtiliyor.

Bir bankacı, "TCMB kuru aşağı çekmese de volatiliteyi azalttı. Ancak bu sene TCMB'nin verdiği mesajlar ile algılamalar çok farklı oldu. O yüzden yatırımcı atılacak adımları görüp ona göre hareket etmek istiyor. Dolayısıyla kurda PPK'ya kadar mevcut seviyelerin etrafında hareket görebiliriz" dedi.

Hisarcıklıoğlu: KKTC’de güçlü bir özel sektörün varlığı önemli “En iyi işveren tanımı çok değişti, insani dokunuşlar paradan önemli” Vodafone, müşterilerine 100 milyon TL değer yaratacak Siyaset gibi özel sektör de artık önünü görmek istiyor 43. İstanbul Film Festivali bütün hızıyla başladı