İkinci çeyrek büyüme performansı belli oluyor

TÜİK, yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verilerini bugün saat 10:00'da açıklayacak. İlk çeyrekte yüzde 7.4 büyüme kaydeden ekonominin, ikinci çeyrekte yüzde 5 civarında büyüdüğü tahmin ediliyor.

Abone ol

Türkiye'nin ikinci çeyrekte ortaya koyduğu büyüme performansı bugün belli oluyor. Ekonomistlerin beklentilerine göre yüzde 5 civarı bir GSYH artışı sürpriz olmayacak. Türkiye ekonomisi, 2018'in ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyümüştü. Yılın kalanında ekonomideki yavaşlamanın daha da belirginleşmesi beklenirken, çeyreklik bazda daralmalar da öngörülüyor.  Söz konusu yavaşlama, "ekonominin dengelenme süreci" olarak değerlendiriliyor. 

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan 15 ekonomistin yılın 2. çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 5,2 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistlerin 2. çeyrek büyüme beklentileri en yüksek yüzde 6,3, en düşük ise yüzde 4,5 oldu. Ekonomistlerin 2018 yılı büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 3,5 olarak gerçekleşti. Ekonomistlerin 2018 yılı büyüme beklentisi en yüksek yüzde 4,7, en düşük yüzde 2,6 oldu.

Reuters'ın anketine göre ise GSYH'nin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.3, yılın tamamında ise yüzde 3.3 büyümesi bekleniyor. 15 ekonomistin katılımı ile yapılan ankete göre ikinci çeyrek beklentileri yüzde 4.5-6.5; 2018 sonu için büyüme beklentileri ise yüzde 2.5-4.7 aralığında yer alıyor.

Foreks'in 14 kurum ve banka analisti ile yaptığı anket sonucunda, ortalama tahminler ikinci çeyrek için yüzde 5,04, 2018 yılı için ise yüzde 3,54 olarak gerçekleşti.

Fenerbahçe Avrupa'ya veda etti Tokat 5.6'lık depremle sarsıldı: Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan 'bu deprem kritik' uyarısı SPK'dan 4 şirketin başvurusuna onay BDDK'dan yönetmelik değişikliği Yüksek sıcaklar ekinlerde rekolte kaybı riskini getirdi