Halkbank Genel Müdürü Arslan'dan 'ucuz dolar' açıklaması

Halkbank Genel Müdürü Arslan, bankanın sitesinde döviz kurlarına yansıyan rakamların, hatalı kur girilmesinden değil ülkelerarası yanlış faiz kotasyonundan kaynaklandığını belirtti. 1.763 müşterinin 4.6 milyon dolarlık alım yaptığını açıklayan Arslan, işlemlerinin hepsinin iptal edildiğini söyledi.

Abone ol

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Halkbank'ta cuma akşamı yaşanan 'ucuz kur' probleminin yanlış ülkelerarası faiz kotasyonundan kaynaklandığını ve tüm işlemlerin iptal edildiğini söyledi. 

NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Arslan, yarım saat içerisindeki hatalı kur kotasyonlarından dolayı, toplam 1.763 müşterinin 4.6 milyon dolarlık alım yaptığını açıkladı. Arslan, döviz alım işlemlerinin hepsinin iptal edildiğini söyledi.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, şöyle konuştu:

"Bankamızın dijital kanallarında gerek bilgilendirme amaçlı, gerekse döviz alım satım işlemlerinde kullanılmak üzere yayınlanan kurların sisteme aktarılmasında kullanılan dış veri kaynağı Bloomberg’de meydana gelen sistemsel bir hatanın zincirleme etkisi nedeniyle, 31.08.2018 akşamı piyasa kapanışı sonrasında, bankamız döviz kurları kısa bir süre için olması gerekenden daha düşük seviyelerden yayınlanmaya başlamıştır.

Yapılan ilk incelemede, sorunun Bloomberg sisteminden otomatik olarak alınan kura esas verilerin hatalı olmasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Hatalı kurlar saat 22.01 ile 22.39 aralığında kısa süreli olarak işlem görmüş, bazı müşterilerimiz dijital kanallardan yaptıkları döviz alım satımlarını bu hatalı kurlar üzerinden gerçekleştirmiştir. Sorunun tespit edilmesi üzerine, döviz alım satım işlemleri geçici olarak kapatılmış, kısa sürede alınan tedbirlerle sistemde doğru kurların uygulanması sağlanmıştır.

Söz konusu saat aralığında, piyasa koşullarının tamamen dışında, teknik bir hatadan kaynaklanan düşük seviyeli döviz kurları kullanılarak müşteriler tarafından yapılan döviz alım satım işlemleri kısa süre içerisinde tek tek belirlenmiştir.

Buna göre,

• 1.256 müşterimizin 3,3 milyon USD,
• 124 müşterimiz 539 bin Euro,
• 383 müşterimiz ise diğer döviz cinslerinde 689 bin USD’ye eş tutarda,

döviz alım satım işlemi gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Bu işlemlerin USD cinsinden toplam büyüklüğü 4,6 milyon USD civarındadır. Toplam işlem adedi ise 2.569 olmuştur.

Bu işlemlerle ilgili olarak, derhal ilgili müşteri hesaplarına bloke konulmuş olup, bu süre içerisinde EFT ve Swift sistemlerinin kapalı olması nedeniyle banka dışına herhangi bir döviz ya da TL kaynak çıkışı olmamıştır. Yapılan detaylı incelemeler sonrasında, hatalı kurlardan yapılan işlemler iptal edilmiştir. Gerçekleştirilen düzeltme çalışmaları sonucunda Bankamızın ya da müşterilerimizin herhangi bir kar ya da zararı oluşmamıştır.

Sorun tespit çalışmaları sırasında BDDK ve BTK Uzmanları da Bankamıza davet edilerek inceleme yapmaları sağlanmıştır. Ayrıca Bankamız, hatanın tekrar etmemesi için gerekli tedbirleri almıştır.

Bankamız algısının olumsuz şekilde etkilenmesine neden olan, hatalı veri sağlayıcı kuruluş (Bloomberg) hakkında her türlü yasal haklarını kullanacaktır.

Ayrıca, bazı yazılı ve görsel medya kuruluşları ile sosyal medya hesaplarında, Bankamızın güven ve itibarını sarsıcı, kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı nitelikte haber ve yorumların yapıldığı görülmektedir. Gerçekle bağdaşmayan bu tür haber ve yorumlara itibar edilmemesi gerekmektedir.

Güçlü bir kontrol ve bilgi sistemleri altyapısına sahip bankamız, müşterilerimize güvenli ve kaliteli hizmet verme hedefiyle çalışmalarına devam edecektir. "

Ortalama ücret asgari ücretten % 56 fazla “Enflasyonda bedeli sadece biz ödemeyelim” Kompost uygulamalar metan emisyonunu %26 azaltabilir ASKO Holding, AXCS markası ile ABD pazarında Sarp Intermodal likit kimyasal taşımaları yüzde 25 artıracak