Albayrak: TL'yi koruyacak adımlar devam edecek

Bakan Albayrak, "TL'yi sonuna kadar koruyacak ve güçlendirecek aksiyon adımlarımızı atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Abone ol

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Birlikte Kazanacağız: KOBİ Destek Kredisi Tanıtımı" programına katıldı.

Albayrak burada yaptığı konuşmada, "Bankalarımız Türkiye tarihinde olmadığı kadar güçlü bir dayanışma içinde. Çok sağlam bir şekilde yollarına emin adımlarla devam ediyor." dedi.

Albayrak, kurdaki hareketlilik ile ilgili olarak, "Kur ataklarının hemen ardından dünyada örneği olmayan biçimde devreye giren rating şirketleri, bankalarımızla ilgili karamsar bir tablo oluşturmak için yoğun bir gayrete girdiler. TL'yi sonuna kadar koruyacak ve güçlendirecek adımları atmaya devam edeceğiz. Türk Lirasına güvenen yatırımcıyı daha da fazla destekleyeceğiz ve teşvik edeceğiz." ifadelerini kullandı. Albayrak, "Türkiye'de piyasalar dün kapalıydı ama Londra uyumadı... Londra uyumuyorsa biz de uyumuyoruz, 7/24 sahadayız..." şeklinde konuştu.

"Adımları atmaya başladık"

"Hiç olmadığı kadar güçlü mali politikası ile ilgili adımları atmaya başladık." diyen Albayrak, "Zayıflıklarımızın da güçlü yanlarımızın da farkındayız, atmamız gereken adımları çok ama çok iyi biliyoruz. Çok kısa, kısa ve orta-uzun vadeli aksiyon planlarını hayata geçirmek zorundayız." açıklamasını yaptı. 

Türkiye'nin başında çok kararlı bir irade olduğunu söyleyen Albayrak, "2019 yılı çok daha güçlü ve kararlı adımlarla önemli yapısal dönüşümlerin gerçekleştiği, Türkiye'nin ekonomik göstergeleri açısından çok daha iyi bir yıl olacak." öngörüsünü paylaştı. Albayrak, reel sektörü sonuna kadar desteklediklerini ve bunu her ortamda ifade ettiklerini dile getirdi.

"Türkiye diğer ülkelerden ayrışıyor"

Albayrak, Arjantin’deki gelişmelere dikkati çekerek, Türkiye’nin ekonomik dinamikleriyle diğer ülkelerden ayrıştığını söyledi.

Bu süreçte doğru planlama, politika ve uygulamalarla arzu ettikleri güçlü Türkiye ekonomisine kavuşulacağından hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini ifade eden Albayrak, “Bunun için ekonomide büyük bir değişim sürecini başlattık. Ekonomik dengelenme, sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme ve daha adaletli paylaşım sacayağı üzerine inşa ettiğimiz Yeni Ekonomi Yaklaşımı'mızla birlikte bu değişimi önümüzdeki 5 yıllık süreçte göreceğiz.” dedi.

“Çok güzel bir yıl sonu bilançosu bizi beklemekte”

Berat Albayrak, hiç olmadığı kadar güçlü bir mali disiplin politikası süreciyle alakalı adımları atmaya başladıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Etkin mali politikalarla enflasyonla mücadeleyi önceliyeceğimizi ifade ettik. Kamu kaynaklarını Yeni Ekonomi Yaklaşımı'mız çerçevesinde teknoloji yönetimi, cari açığı düşürme ve ihracatı artırma hedeflerine yönelik stratejilerle kanalize edeceğiz. Kamuda başlattığımız tasarruf sürecini güçlü ve etkin şekilde sürdüreceğiz. Tasarruf rakamları, gelir artırıcı tedbirleri ifade ettik. Bu yıl mali ve bütçe disiplini anlamında birilerinin söylediğinin aksine çok güzel bir yıl sonu bilançosu bizi beklemekte. Aldığımız ilk rakamlarda, tasarruflarda bunun sinyalleri geliyor. Dünyada finansal daralmanın yaşandığı bu dönemde ekonomimizin en temel mücadele alanları olan cari açık ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşmak istiyorsak artık kaynak verimliliğinden de taviz vermeyeceğiz.

Tasarruf ve verimlilik bilincini kamu öncülüğünde bir kültür haline getireceğiz. Bu anlamda samimiyetle şunu ifade ediyorum; Türkiye’nin başında çok kararlı bir irade var. Atacağımız adımları ve alacağımız kararları eylül ayı içerisinde OVP’de göreceksiniz. Enflasyonla ve cari açıkla ve bunun yanında az önce saydığım hedefler sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinde değil, ekonominin tüm alanlarında tarımdan sanayiye, ulaştırmadan sağlığa kadar tüm temel hedefler bu paydaşların sorumluluğunda olacak. 'Birlikte kazanacağız' derken kazanmak için verilecek mücadelede topyekun aynı hedefler etrafında kenetlenmekten bahsediyoruz.”

KOBİ destek projesi yeniden başlıyor

Aydın: Gecikmiş alacak oranı yönetilebilir düzeyde

Pekcan: Tedbirler almaya devam edeceğiz

Patent başvurularında geçerli olacak ücretler belli oldu İlber Ortaylı uçakta rahatsızlandı: Sefer gecikmeli gerçekleşti Benzin ve motorin (mazot) litre fiyatı ne kadar, kaç TL? Ali Yerlikaya paylaştı... 16 ilde operasyon: 63 gözaltı Küresel askeri harcamalarda rekor: 2 trilyon 443 milyar dolar