Vehbi Koç'un evi, özel bir sergi ile ziyarete açıldı

Josephine Powell'in 1970-1990 yılları arasında oluşturduğu ve 2007 yılında Vehbi Koç Vakfı'na bağışladığı kilim koleksiyonundan oluşan sergi, çarşamba günleri dışında haftanın her günü 10:00-17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Abone ol

Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un yaz aylarında ailesiyle birlikte ikamet ettiği Sarıyer'deki Büyükdere Evi ilk kez bir sergi ile ziyarete açıldı.

Anadolu'nun son gezginlerinden Josephine Powell'in oluşturduğu ve 2007 yılında Vehbi Koç Vakfı'na bağışladığı kilim koleksiyonundan oluşan sergi, çarşamba günleri dışında haftanın her günü 10:00-17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra Türkiye'nin dört bir yanını dolaşmasına izin verilen ilk yabancı olan gezgin Josephine Powell'ın, Anadolu'ya pek çok kez seyahat ettiği, göçebe kamplarına katıldığı, halı ve kilim satıcılarının dükkânlarını ziyaret ederek çok sayıda fotoğraf çektiği biliniyor. Vehbi Koç Büyükdere Evi'nde süresiz olarak sergilenecek Josephine Powell koleksiyonunda, Osmanlı döneminde 18. yüzyıl ile 20. yüzyılın başı arasında dokunmuş olan ve günümüze ulaşabilen seçkin örneklerden oluşan otuz altı adet kilimin yanı sıra altı adet çuval, bir adet dokuma tezgâhı ve yetmiş üç adet dokuma aleti yer alıyor.

Bir yıllık hazırlık süreci

Sadberk Hanım Müzesi Müdürü Hülya Bilgi, müze ekibi ile yaklaşık bir yıl süren detaylı hazırlık sürecinin ardından bu özel koleksiyonu Vehbi Koç Evi'nde ziyaretçilerle buluşturmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Hülya Bilgi, şöyle devam etti:

"Koleksiyondaki kilimleri ve dokuma aletlerini en uygun koşullarda sergilemek üzere sergi tasarımcımız Metin Deniz'in projelendirmesi sonrasında önemli bir hazırlık süreci geçirdik. Vehbi Koç Büyükdere Evi'nde iklimlendirme ve ışıklandırma dâhil pek çok tadilat çalışması yapıldı."

Yer yaygısı, çuval, heybe, çadır, beşik örtüsü, duvar örtüsü, deve yükü örtüsü, cenaze sargısı, çeyiz örtüsü gibi kullanım alanlarıyla Türklerin yerleşik ve göçebe yaşamının önemli parçası olan kilimler; yüzyıllarca pek çok araştırmacı ve koleksiyoneri etkileyen eli belinde, mihrap, hayat ağacı, çengel, koçboynuzu, altıgen ve eşkenar dörtgen gibi motifleriyle, ziyaretçileri keyifli bir gezintiye çıkarıyor.

Dolar ve Euro kuru kaç TL? Borsa günü 1,77 puanlık yükselişle tamamladı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı ile görüştü Özel ve Çipras görüştü: 'Seçim zaferinizden çok mutlu olduk' G7: İran’a yaptırım uygulamaya hazırız