"Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi"

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Rahmi M. Koç Müzesi Ankara işbirliğiyle hazırlanan "Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi" sergisi, 16 Eylül tarihine kadar sürüyor.

Abone ol

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Rahmi M. Koç Müzesi Ankara işbirliğiyle hazırlanan "Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi" sergisi 16 Eylül tarihine kadar sürüyor. Sergi, Ankara keçisinin tiftiğinden eğrilen iplikle dokunan tarihi Ankara sof kumaşını odağına alıyor. Sergide, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Ankara Etnografya Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi ve Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonlarında bulunan sof kumaşlar ve tiftikten üretilmiş çeşitli eserlere yer veriliyor. Ankara'nın 18. yüzyıla tarihlenen, en önemli temsillerinden biri sayılan, Hollanda Rijksmuseum'daki "Ankara Manzarası" adlı tablonun orijinalini de Türkiye'de ilk kez sanatseverlerle bir araya getiriyor.

31 bin kişi gezdi

VEKAM Direktörü Filiz Yenişehirlioğlu ve Gözde Çerçioğlu Yücel'in küratörlüğünü yaptığı "Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi" sergisi bugüne kadar 31 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Ankara'nın iktisadi ve sosyal tarihinde çok önemli bir yere sahip olan, 16. yüzyıldan itibaren Venedik, Hollanda, İngiltere, Polonya gibi Avrupa'nın önemli ticaret merkezlerinde ticareti yapılan sof dokumacılığı ve kumaş üretimi, 19. yüzyıla gelene kadar azalarak son bulmuştu.

Üretimin sona ermesindeki nedenler arasında zaman içinde dünyada gerek tekstil endüstrisindeki değişimler, gerek dış ticaretin önce tiftik ipliğine sonra da ham tiftiğe dönüşmesi, üretim bilgisinin unutulması, Ankara'da üretim yapan dokuma tezgâhlarının azalması, tiftik keçilerinin dünyanın başta Güney Afrika olmak üzere farklı bölgelerde yetiştirilmeye başlanması gibi çeşitli faktörler yer alıyordu. Günümüzde, çeşitli bireysel ve kurumsal projelerle ve kısıtlı da olsa gerçekleştirilen üretimlerle tiftiğin dokumacılıkta ve tekstil endüstrisinde değerlendirilmesine katkı sağlanmasına çalışılıyor. Sergide, bu kapsamda, Ankara keçisinden ve tiftiğinden yararlanılarak üretilen güncel tasarımlara ve üretimlere de yer veriliyor.

Tokat 5.6'lık depremle sarsıldı: Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan 'bu deprem kritik' uyarısı Erdoğan: Aynı aktörler İsrail'e 'dur' demeli IMF: Gazze'deki çatışmalar bölge ekonomileri için risk Türkiye ile Tanzanya arasında 6 anlaşma imzalandı Borsa günü düşüşle tamamladı