"İran'da ihracattan elde edilen 40 milyar doların yarısı piyasaya girmiyor"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, petrol dışı ürünlerden elde edilen 20 milyar doların piyasaya girmediğini ve sorumluların yargılanacaklarını belirtti.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, petrol dışında 40 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını ancak bunun 20 milyar dolarının piyasaya girmediğini söyledi.

Ruhani, başkent Tahran'da, 1981'de suikastla öldürülen eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Ali Recai'yi anma töreninde konuştu.

İran'da yaşanan ekonomik sorunun tamamen ABD yaptırımlarından kaynaklı olmadığının altını çizen Ruhani, petrol dışı ihracattan elde edilen 40 milyar dolardan 20 milyar doların pazara girmediğini belirtti.

İhraç ürünlerinden elde edilen geliri piyasaya sürmeyen kurumlardan bazılarının kamu-özel teşekkülü olduğunu aktaran Ruhani, bunun "devlete ihanet" olduğunu ve bu konuda ihmalkârlık yapanların önce görevlerinden azledileceğini, ardından da haklarında dava açılacağını bildirdi. 

Ruhani, hükümet olarak e-devlete geçerek kayıt dışılığı ortadan kaldıracaklarını ve şeffaflık sağlayacaklarını dile getirdi.

Hükümetin icraat yapmadığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Ruhani, yıl içinde üst düzey 666 atama yapıldığını, tüm eyalet ve kentlerde hizmetlerin aksamaması için çalıştıklarını ifade etti.

"ABD kılıç çekmeseydi bizim de başka sözümüz olurdu"

ABD'nin kendilerine yönelik ekonomik ve psikolojik bir savaş başlattığını savunan Ruhani, "rekabet ve intikam zamanı" olmadığını belirterek İranlı tüm tarafların birlikte hareket etmesini istedi.

ABD'nin ekonomik yaptırımlarla halkı sokağa dökerek kendisine teslim olmasını amaçladığını öne süren Ruhani, müzakerelere ilişkin de şu ifadeleri kullandı:

"ABD bir taraftan müzakere için muhtelif kanallarla mesaj gönderiyor diğer taraftan da İran halkına baskı uyguluyor. ABD dürüst ise ve İran halkının dostu ise neden halka baskıyı artırıyor? Eğer ABD kılıç çekmeseydi bizim de başka bir sözümüz olurdu. Fakat bugün savaştayız."

Ortalama ücret asgari ücretten % 56 fazla “Enflasyonda bedeli sadece biz ödemeyelim” Kompost uygulamalar metan emisyonunu %26 azaltabilir ASKO Holding, AXCS markası ile ABD pazarında Sarp Intermodal likit kimyasal taşımaları yüzde 25 artıracak