"şair"den 2 yeni kitap

Şubat ayında 75 yaşına basan Refik Durbaş, iki yeni kitapla okurlarıyla buluştu…

Abone ol

Şiirimizin usta isimlerinden Refik Durbaş'ın iki yeni kitabı kitapçı raflarında yerini aldı: Edebiyat Anılarda Yaşar ve Şayeste…

Doğan Kitap'tan çıkan Edebiyat Anılarda Yaşar ile edebiyat belleğimize yeni notlar kaydediyor… Kitap bir anlamda yine Doğan Kitap'tan çıkan Şiirin Gizli Tarihi'nin devamı gibi… Refik Durbaş'ın hem kişisel tanıklıklarını hem de edebiyat tarihine geçmiş unutulmaz anekdotları hüzünlü bir mizahla aktardığı anı kitabı Edebiyat Anılarda Yaşar'da yalnızca yazarların ve şairlerin öyküleri değil, okurların yakından bildiği romanların, şiirlerin yazılış maceraları da yer alıyor. Refik Durbaş Edebiyat Anılarda Yaşar'da edebiyatın hazine sandığını açıyor. İnce Memed'den Bekçi Murtaza'ya roman kahramanları; Ahmed Midhat'dan Yaşar Kemal'e, Tevfik Fikret'ten Can Yücel'e yazarlar, şairler Cağaloğlu kaldırımlarında arz-ı endam edip aşk, tütün, alkol, yoksulluk, hüzün ve her şeye rağmen yaşama sevinci kokan hikâyelerini anlatıyorlar. Edebiyat Anılarda Yaşar bir anılar toplamından, portreler galerisinden daha fazlasını, Türkiye'nin kültürel tarihinin haritasını sunuyor. Şubat ayında 75 yaşına basan Refik Durbaş, geçtiğimiz günlerde bir de şiir kitabı yayınladı. Islık Yayınları'ndan çıkan yeni şiir kitabının adı Şayeste, annesine ithaf etmiş: "Anneme, Şayeste'ye (1923-1966) özlemle."

Kitapta yer alan şiirlerden Mülteci şöyle:

Denizin üstü gemi
dümeninde dolunay
geminin altı deniz
ambarı dolu mülteci
Ay çalındı geceden
Denizin üstü karanlık
beşi bebek, yetmiş çocuk
karanlığın altı dehliz
arkadaşları bir kara balık
Ay çalındı gemiden
Denizin üstü soğuk
sınırı dikenli tel
denizin altı oyuk
alın yazıları ecel
Ay çalındı denizden

Doğan Hızlan, Durbaş'ın şiirini şöyle anlatıyor:

"Durbaş'ın şiiri yalınlığın ustalığına örnek gösterilecek bir şiirdir. İlk okuduğunuzda gündelik yaşamdan bir kesit gibi gelir ama sonradan bütün yaşamı kapsadığını fark edersiniz. Bir enstantaneden iyi bir şiir çıkarır. Duyguların, acıların, sevinçlerin bir büyütecidir. Yaşayıp geçtiklerimizi onda okuyunca, bıraktığı derin izler, kapanmayan yaraları idrak etmeye başlarsınız."

Edebiyat dünyasının "Şair"i Refik Durbaş, 1944'te Erzurum'da doğdu. Liseyi İzmir'de bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ndeki öğrenimini yarıda bırakıp Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Cumhuriyet başta olmak üzere çeşitli gazetelerde çalıştı, kitap ve sanat sayfaları hazırladı. İlk şiiri İzmir'de Ege Ekspres gazetesinde yayımlandı. Devinim, Gösteri, Sanat Olayı, Soyut, Papirüs gibi dergilerde yayımlanan şiirleriyle dikkat çekti. Arkadaşlarıyla birlikte 1962-1964 arasında Evrim dergisini, 1967'de de Alan 67 dergisini yayınladı. Yeni A dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Durbaş'ın, şiir kitaplarının yanı sıra çok sayıda deneme, inceleme ve röportaj türünde yapıtı bulunuyor.

EDEBİYAT ANILARDA YAŞAR, Refik Durbaş, Doğan Kitap, 240 s. ŞAYESTE, Refik Durbaş, Islık Yayınları, 72 s.

Dünyada yılın otomobili belli oldu Yargıtay Başkanlığı seçiminin 9. turunda da sonuç çıkmadı İletişim Başkanlığı, seçim için basın merkezi kuracak ASELSAN'dan 35 milyon dolarlık yurt dışı satış sözleşmesi Türkiye elektrikli otomobil satışlarında AB'de kaçıncı sırada?