Türk müteahhitlerine yeni Rusya çağrısı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Rusya ile uçak düşürme krizinden sonra Türk işadamlarına ve müteahhitlere önemli engeller çıkarılmasıyla yaşanan durgunluğun aşılması için çağrı Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’dan geldi. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin konuğu olarak gündem toplantısına katılan Karlov, “İki ülke arasındaki krizin atlatıldığını, yeni bir dönemin başladığını, yeni fırsatların söz konusu olduğunu belirterek” Türk müteahitlerine çağrı yaptı.

Karlov, Türk müteahhitlerin Rusya’ya dönmesini beklediklerini belirterek, “Ancak bu çok hızlı olmaz. Aradan geçen sürede Rus müteahhitleri ve diğer ülke müteahhitleri Türk şirketlerine rakip olarak geldi. Kaybedilen pozisyonu almak Türk müteahhitlere düşer” değerlerdirmesini yapıyor.

Karlov, Türk müteahhitlere tavsiyede bulunurken bir yandan da Rusya’da 1.5 yılda 7 milyarlık yatırm yapılacağını, Gelişim Bölgesi ilan edilen alanlarda Türk müteahhitlerinin dört gözle beklendiğini açıklıyor. Ayrıca, Türkiye-Rusya arasında kurulacak ortak yatırım fonu ile birlikte üçüncü ülkelerde de yatırım yapılabileceği fırsatından söz ediyor.

Türkiye Mateahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, iki ülke liderleri arasındaki görüşmelerin sevindirici sonuçlar doğurduğunu belirterek, “Biz Türk müteahhitleri olarak Rusya ile köklü tarihi derinliklere uzanan dostluk ve işbirliğinin her alanda devam etmesini önemsiyoruz” açıklamasını yapıyor.

Yenigün, Rusya’da faaliyet gösteren firmaların sorunlarının acil çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, Türk firmaların ihalelere katılmasını engelleyen 28 Kasım ve 29 Aralık kararnamelerinin yürürlükten kaldırılmasını, Türkiye menşeli malzemelerin gümrüklerde hızlı işlemle geçebilmesini ve vizesiz seyahat uygulamasına dönülmesini beklediklerini açıklıyor.

Türk müteahhitlerinin Rusya’da çok önemli başarılara imza atması, Özal döneminde barter içeren “doğalgaz alımı” anlaşmasıyla başladı. Rusya doğalgaz satarken, karşılığında bizden mal alma ve taahhüt işlerinde Türk müteahhitlere fırsat yaratmayı kabul etmişti.

Bunun sonucunda başta Enka ve Gama, ardından Ant Yapı, Rönesans gibi Türk firmaları Rusya’da çok önemli taahhüt işlerine imza attılar. Çok önemli büyüklüklere ulaştılar. Başarılar elde ettiler.

Geçen yıl bu firmalardan Enka Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, 30 yılda Rusya’da 2.5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini, 1 milyon 300 bin metrekare ofis ve alışveriş merkezi alanlarından 500 milyon dolar kira geliri elde ettiklerini açıklıyordu.

Türk müteahhitleri bu ülkede önemli işlere imza attıktan sonra, uçak olayının ardından ihale yasağına uğrayınca önemli bir iş hacmi kaybı olmuştu. Rusya Federasyonu Büyükelçisi Karlov’un yeni açıklaması ve Türk müteahhitleri çağrısı bu açıdan önemlidir.

Kriz öncesi 2014 yılında Rusya ile dış ticaretimiz 31.2 milyar dolar seviyesindeydi. Kriz sonrası düştü.

Rusya’dan yüklü miktarda doğalgaz ve petrol alımı yaptığımız için dış ticaretimizde açık veriyoruz. Bu açığı kriz öncesi daralttığmız alanlar içersinde sebze-meyve ihracatı, 4.5 milyon seviyesine ulaşan Rus turistin Türkiye ziyareti ve taahhüt işleriyle, konfeksiyon ihracatımızdı. Kriz sonrası önemli kayba uğradığımız bu alanlarda şimdi canlanma ve eski konuma gelinmesini bekliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar