OVP açıklandı: 2023 hedefleri revize edilmeli diyor...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Başbakan Binali Yıldırım, dün 2017-2019 Orta Vadeli Programı ilgili bakanlarla birlikte açıklarken, tahminlerin karamsar ve kötümser olduğunu belirterek, ”İşimizi kış tutuyoruz, yaz çıkarsa bahtımıza anlayışıyla hazırladık. Olabilecek en olumsuz tahminleri buraya yansıttık, ama günü geldiğinde daha iyi olanlarla karşılaşabileceğimizi söyleyebilirim” diye değerlendirmesini ortaya koydu.

OVP’de 2016 yılı büyüme tahmini yüzde 4.5’ten yüzde 3.2’ye (yüzde 70’ine) indirildi. 2017 büyüme tahmini de yüzde 5’ten yüzde 4.4’e çekildi.

Başbakan Yıldırım açıklamasında, 2017 bütçe açığını GSMH’nın yüzde 1,9’una kadar çıkacağını açıkladı. Bu son yıllarda 22 milyar seviyesinde olan olan bütçe açığının iki katından fazla artarak 50 milyar seviyesine yükseleceğini gösteriyor. Yıldırım, buna bilerek karar verdiklerini belirterek, “Arkası sağlamsa bütçe açığı vermekten korkmamak gerekir. Her şeyin tasarrufu olur yatırımın olmaz. Büyümeye katkı veren yatırımlara devam edeceğiz” diyerek bütçe açığını yatırmlara ve büyümeye katkısı için büyüteceklerini söyledi.

Başbakan, kamuda tasarruf dönemini başlatacaklarını, gereksiz bina kiralama ve yapımına son vereceklerini ve araç alımını durduracaklarını açıkladı. İstikrarlı ve kapsayıcı büyüme için yapısal reformlara hız vereceklerini, ileri teknolojilere dayalı üretim yapılacak sektörlere havacılık, savunma, ilaç, bilişim ve kimya sektörlerine öncelik vereceklerinin altını çizdi. Başbakan, büyüme stratejisinde 25 dönüşüm programına devam edileceğini, bununla beşeri sermayenin geliştirilmesi, teknoloji ve yenilik kapasite artışı, iş gücü piyasasının etkinleşmesi, fiziki altyapının güçlendirilmesi ve kurumsal kapasiteyi iyileştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Yıldırım, OVP beklentilerinde tablodaki bozulmayı dışarıda dünya ekonomisindeki olumsuz gelişmelere, içeride darbe terör nedeniyle ihracat, turizm gelirleri ve yatırımların düşmesine bağladı. Her şeye rağmen yüzde 3.2’lik büyümenin 17 çeyrektir devam eden büyümenin sürdürülmesini sağlayacağını açıkladı.

Peki, bu açıklamalar nasıl okunmalı:

• Bir gayret söz konusu, ama yakın gelecekte üretime dayalı bir büyüme değil, kamu yatırımları ve tüketime dayalı büyüme amaçlanıyor. Üç yıllık OVP’nin iki yılında geleneksel yüzde 5 büyümemizin altında bir büyüme hedefi söz konusu.

• Açıkça ifade edilmese de 2023 hedeflerinin tutturulmasının uzağına düşülmüştür. O hedefler revize edilmelidir.

• Bunun bir başka sonucu da orta gelir ve orta teknoloji tuzağından bu OVP döneminde çıkılmasını beklemek hayalcilik olur.

• Daha iyi sonuçlar için bizim gayretlerimize paralel dünyada ekonomik iyileşmelere de ihtiyacımız vardır.

Peki benim önerim ne olabilir:

2023 hedeflerini kenara koyarken yeni hedef olarak “orta gelir ve teknoloji tuzaklarından” çıkmayı düşünmeliyiz. Yapısal reformları hayata geçirerek, 2023’e kadar üretime dayalı ağırlığı olan yüzde 6-7 büyümeyi elde ederek, orta gelir ve orta teknoloji tuzaklarını aşabiliriz. O zaman daha gerçekçi hedeflerle yola devam edebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar