Bu teknolojiler hayatımızı değiştirecek

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ myildiz@dunya.com

Geleceğimiz hızla değişiyor. Tahmin ve varsayımların ötesinde, düz bir otobanda hızla gitmek yerine, zikzaklar çizip aniden başka yollara saparak ilerliyor. Mesela 90’lı yıllardan sonra uzun bir süre bilgisayarların çağı olacağını düşünmüştük. Sonra internet geldi. Hemen sonrasında mobilite. Şimdi ise nesnelerin interneti ile bambaşka şeyler konuşuyoruz.

Teknolojiyi takip etmek zor. Ancak birçok yayının ortak konu başlıklarına baktığımız aşağıdaki teknolojilerin önümüzdeki 5 yıl içerisinde hayatımızı ciddi anlamda değiştireceklerini söylememiz tutarsız bir iddia olmaz.

Akıllı otomobiller

Elektrikli ya da petrol yakıtlı fark etmez, otomobiller akıllanıyor ve ekosistem de buna ayak uyduracak. Daha akıllı ışıklar, akıllı yollar ve birbiri ile haberleşen otomobiller gelecek. Yani yalnızca otomobil üreticileri değil akaryakıt şirketlerinden, belediyelere, devlet kurumlarına ve yan sanayiye kadar tüm otomotiv, ulaşım ve lojistik endüstrisi etkilenmiş olacak.

Sanal gerçeklik

90’lı yıllarda ilk denediğimde sanal gerçeklik gözlükleri ile Doom oynamış, çok da keyif almamıştım. Şimdi durum farklı. Endüstriyel kullanımlar giderek gelişiyor. Özellikle sağlık, eğlence, eğitim, inşaat sektörlerinde hızla kullanımı artıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde konsol üreticilerinin de işin içine girmesi ile birlikte evlerdeki sanal gerçeklik gözlüklerinin sayısı giderek artacak. İnsanların dijital dünya ile etkileşiminde eski ama yenilenmiş ve daha doğru kurgulanmış bir yaklaşım.

Drone’lar

İnsansız hava araçlarının ilk kullanım alanları askeri ve casusluk operasyonları oldu. Hızla küçülen boyutları ile eğlence ve hobi olarak kullanımları giderek yaygınlaştı. Şimdi ise bambaşka işler yapıyorlar. Ağaç dikip ormanları büyütüyor, yangınla savaşıyor, büyük şantiyelerde güvenliği sağlıyor ya da lojistik sektörüne yönelik hızlı teslimat çözümleri sunuyorlar. Drone kullanımı giderek yaygınlaşıyor ve farklı sektörlerin havadan takip, izleme, ölçüm ve ulaştırma ihtiyaçlarına yönelik çözümler giderek artıyor.

Yapay zeka ve botlar

80’li yılların bilimkurgu filmlerini yaşamaya başladık bile. Şimdi cep telefonunuz ile konuşup cevap alabiliyorsunuz. Ancak geliştiriciler çok daha fazlası için çabalıyor. Mesela günümüzdeki popüler bir alışveriş sitesine girdiğinizde konuşarak alışveriş yapabileceksiniz. Ya da bankanızın mobil uygulaması sizin tüm komutlarınıza cevap verebilecek ve aynı insan gibi sizinle konuşacak. Gerçek insanı yüzyüze göremediğiniz müddetçe dijital ortamdaki muhatabınızın insan mı yoksa yapay zeka botumu olduğunu anlayamayacaksınız.

Dijital para ve ödeme sistemleri

2009 yılında Bitcoin ile başlayan dijital para birimi akımı giderek büyüyor. Blockchain olarak isimlendirilen veritabanları sizin için belirli algoritmalar üzerinden para üretiyor. Bu dijital paralar şimdiden internette büyük miktarda para transferleri için kullanılmaya başlandı bile. Dijital para birimleri haricinde alternatif ödeme sistemlerinin yaygınlaşması ile birlikte para kullanım alışkanlıklarımız da değişiyor. Mobil cihazlar üzerinden gelen ödeme sistemleri hem daha güvenli hem de daha hızlı. Üstelik bu değişim yalnızca sanal dünyayı değil, perakende başta olmak üzere gerçek yaşamdaki ödeme altyapılarını da kökten değiştirecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019